TÉMA

Lvi

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum

Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|

Invazivní mravenci chrání v Africe zebry před lvími útoky

Lvům na savaně v Keni se stále méně daří při lovu zeber. Podle vědců za to může narušení rovnováhy druhů způsobné invazivními mravenci. Ti totiž vytlačili domácí mravenčí druhy, což vedlo mimo jiné k tomu, že lvi přišli o svůj přirozený úkryt v akáciových porostech. A to jim lov komplikuje.
29. 1. 2024|

Lvi jsou po vdechnutí oxytocinu extrémně přátelští. Když ale dojde na jídlo, nefunguje to, ukázal výzkum

Hormon oxytocin, zvaný též hormon lásky, dokáže zmírnit divoké chování lvů a činí je tolerantními vůči ostatním jedincům svého druhu. Výjimkou je situace, když jde o jídlo. Vyplývá to ze studie vědců Minnesotské univerzity publikované v časopise iScience.
31. 3. 2022|

Nucená sterilizace pomáhá jihoafrickým lvům v přežití. Jejich počet v rezervaci stoupá

Krásná mladá lvice leží se sestrami a matkou pod stromem a tráví zdařilý noční úlovek. Neví, že ji čeká anestetikum a sterilizace. Žije totiž v soukromé rezervaci Rietspruit, která je domovem jenom tří lvích samců. Správa parku musí bránit rození mláďat příbuzensky příliš blízkých rodičů, takže lvici čeká náročný operační zákrok, píše agentura AFP.
16. 12. 2021|

Malá lvíčata ve Dvoře Králové slaví svůj první svátek. Návštěvníci zoo je uvidí v září

Světový den lvů, který připadá na 10. srpna, oslavují v Safari Parku ve Dvoře Králové spolu s čerstvými mláďaty. Porodila je 20. července lvice Khalila. Podle zoologů jsou to samec a samice. Návštěvníci zoo je budou moci vidět v září.
10. 8. 2021|

Za smrt zděchovského chovatele lvů nemůže žádný člověk. Prokázaly to záběry z kamery a pitva

Předběžné výsledky soudní pitvy i dostupné záběry z kamer umístěných uvnitř kotce prokázaly, že třiatřicetiletého chovatele zabil začátkem března ve Zděchově na Vsetínsku skutečně jeho lev. Na úmrtí muže se podle policie nepodílel nikdo další, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Kriminalisté, kteří případ nadále prověřují, vyloučili, že by někdo muže uvnitř kotce uzamkl, jak spekulovala některá média.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:49|

Lev, který děsil valašskou vesnici, zabil svého chovatele

Ve Zděchově na Vsetínsku v úterý ráno lev napadl a zabil svého chovatele. Stalo se to v kotci v oploceném výběhu. Policie úmrtí potvrdila až před polednem, zdravotníci se totiž nejprve k muži nemohli dostat. Muž choval i lvici, policisté ze zásahové jednotky obě zvířata zastřelili. Chov lvů ve Zděchově nebyl povolen, majitel to však nerespektoval a úřady nedokázaly v chovu zabránit.
5. 3. 2019Aktualizováno5. 3. 2019, 19:40|

Hodonínská zoo se poprvé pochlubila vzácnými bílými lvíčaty

Návštěvníci Zoo Hodonín se už mohou přijít podívat na dvě bílá mláďata lvů jihoafrických, která se narodila v prosinci. Pracovníci zoo zčásti odstranili nátěr skla ubikace, který lvíčata před zvědavými pohledy dosud chránil, sdělila mluvčí zoo Marie Blahová. Chovatelé říkají bílým šelmám Jedenáctka a Dvanáctka.
9. 2. 2019|

Místo živých zvířat loutky. Cirkusy hledají cesty, jak vynechat drezuru

Nejen v Česku se v poslední době mluví o úplném zákazu drezury. Artisté po celém světě proto hledají nové cesty, jak divákům nabídnout co nejsilnější zážitek i bez živých vzířat. Třeba v Londýně sloni pod šapitó zůstali, ovšem pouze jako loutky.
20. 1. 2019|