TÉMA

Simulátor

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů F-16, řekla Černochová. Učili by se v Pardubicích

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů letounů F-16, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během návštěvy Centra leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM v Pardubicích. To má výcvik zajistit. Letouny F-16 předají během několika měsíců Ukrajině Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie. Má jich být zhruba 45.
4. 4. 2024|

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů pro F-16, podle Kyjeva by mohl začít ještě v srpnu

Americký prezident Joe Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů na letounech F-16 americké výroby. Uvedla to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Podle webu Politico už byla pro tento účel vybraná první skupina osmi ukrajinských pilotů. Ukrajinské letectvo uvedlo, že piloti do evropských zemí, kde bude výcvik probíhat, odjedou na konci léta. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že výcvik by měl začít ještě v srpnu. Konkrétní dodávky letounů zatím Kyjev slíbené nemá, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stíhačky poskytnout.
9. 8. 2023|

Letci v Náměšti dostali simulátor pro výcvik na americké vrtulníky Viper

Základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou převzala první část techniky pro simulátor, který bude sloužit k přeškolení personálu na nové americké vrtulníky Bell, které nahradí ruské Mi. Techniku přivezl transportní letoun Boeing C-17 Globmaster amerického letectva. Na přistávací ploše náměšťské základny letoun dosedl dvě hodiny po poledni.
12. 3. 2023|

Strojvůdci se budou školit na simulátorech, v plánu jsou také přísnější kontroly

Strojvůdce čeká nový systém školení. Všichni by měli kromě teorie projít také nácvikem na simulátorech, a to i možných nehod. Ministerstvo dopravy chce letos také zavést dohled nad pracovní dobou a odpočinkem, k tomu ale ještě čeká na schválení zákona. Zatím se kontroly dělají zkušebně u vybraných dopravců.
30. 1. 2021|

Žádný „pseudokoncentrák“, ale místo smrti, přesvědčí se studenti při virtuální prohlídce tábora v Letech

Koncentrační tábor na vlastní kůži umožní zažít projekce virtuální reality studentům základních a středních škol. Organizace Romea ve spolupraci s ČVUT připravuje simulaci romského tábora v Letech u Písku. Podobně již dříve vznikl simulátor koncentračního tábora v Osvětimi.
19. 1. 2019|