TÉMA

Nachlazení

Ráno po ošetření na pohotovosti v Domažlicích zemřel kojenec, tragédií se zabývá policie. Nemocnice spojitost odmítla

O úmrtí nemocného kojence, kterého poslal lékař z Domažlické nemocnice domů, se zajímá policie. S tříměsíčním chlapcem přišli rodiče v pondělí večer na pohotovost s přetrvávající rýmou, kašlem a vysokou teplotou, ale dozvěděli se, že je pouze nachlazený. Do rána však dítě přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Na událost ve čtvrtek upozornily weby Novinky.cz a iDNES.cz. Podle mluvčího nemocnice nemá smrt dítěte souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno.
22. 12. 2022|

Nejžádanější léky proti bolesti či nachlazení zdražují. Zákazníci kupují menší balení

Do výčtu zdražujících položek patří i volně prodejné léky včetně těch nejžádanějších, tedy prášků proti bolesti a nachlazení. V cenách se promítá nákladnější výroba i logistika. Podle Eurostatu inflace v Evropské unii přesáhla osm procent.
19. 5. 2022|

Rýma poskytuje ochranu před covidem, není ale dostatečná

Přirozená obrana získaná po prodělání běžného nachlazení může poskytovat určitou ochranu proti nemoci covid-19. Vyplývá to ze studie publikované v odborném časopise Nature Communications – vědci ale současně varují, že není dobré se na ni spoléhat.
12. 1. 2022|

Běžná rýma je schopná porazit nový koronavirus. Nachlazení covid nepustí do těla

Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců mohl v některých ročních obdobích pomoci při zpomalení covidu.
24. 3. 2021|

Prodeje léků loni stouply, Češi je více nakupovali na internetu

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.
25. 2. 2021|

Až se po pandemii otevřou školy, zasáhne je epidemie rýmy, ukazuje zkušenost z Asie

Poté, co Hongkong znovu otevřel školy, které musely být zavřené kvůli pandemii covidu-19, stala se věc, kterou experti očekávali, ale řadu lidí zaskočila. Ve velkém se na nich začala šířit rýma. Stejný vývoj se dá očekávat i v dalších státech, jimž se daří s pandemií úspěšně bojovat a uvolňují opatření.
24. 2. 2021|

Spojené státy překonaly hranici 11 milionů nakažených koronavirem. Tempo nákazy po volbách zrychluje

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky. Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 20:11|

Onemocnělo už 180 tisíc Čechů. Propukla chřipková epidemie

Nemocnost akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky už v Česku dosáhla úrovně epidemie, za týden přibylo pacientů téměř o pětinu. Vyhlášení epidemie potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Nemocných je aktuálně 1715 na 100 tisíc obyvatel – tedy přibližně 180 tisíc lidí. Některé nemocnice už proto vyhlásily zákaz návštěv.  Nejvíc pacientů přibývá mezi předškolními dětmi.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 19:02|

Snadno dostupný a zdánlivě neškodný. Paracetamolem se loni otrávilo nejvíc lidí za třináct let

Paracetamolem se loni otrávilo 607 lidí, o téměř osmdesát více než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Toxikologického informačního střediska, které je poskytlo České televizi. Paracetamol obsahují nejčastěji léky proti chřipce, které pomáhají tlumit bolest a zvýšenou teplotu. Při zkombinování několika léků se stejnou účinnou látkou nebo překročení doporučené dávky může způsobit silnou otravu nebo selhání jater.
19. 1. 2019|