TÉMA

John Bercow

Britští poslanci si za svého předsedu zvolili labouristu Hoylea

Šéfem britské Dolní sněmovny se stal labourista a dosavadní místopředseda Lindsay Hoyle. Poslanci jej zvolili v tajném hlasování ve čtvrtém kole, v kterém Hoyle porazil svého stranického kolegu, anglikánského vikáře Chrise Bryanta. Nejvíc hlasů získal Hoyle i v prvních třech kolech. Ve funkci bude do středy, kdy bude Dolní sněmovna rozpuštěna kvůli prosincovým předčasným volbám. Po nich ho budou muset poslanci v čele komory potvrdit, nebo si zvolí někoho jiného.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 21:33|

Britskou Dolní sněmovnou naposledy zní burácivé „Order!“ Svérázný Bercow končí

Svými kroky zásadně ovlivnil dění kolem brexitu, když v parlamentu zablokoval některé vládní návrhy. Kvůli tomu čelil kritice, že není nestranný. Je známý svérázným vystupováním i extravagantní volbou kravat, především ale velmi hlasitým zjednáváním si pořádku mezi poslanci. Svým „Order!“ rozburácel Dolní sněmovnu celkem čtrnácttisíckrát. Po deseti letech John Bercow v čele komory i ve funkci poslance končí.
31. 10. 2019|

Bercow zamítl vládní návrh hlasování o brexitové dohodě

Předseda Dolní komory britského parlamentu John Bercow odmítl návrh vlády, aby poslanci hlasovali o nové brexitové dohodě. Tu premiér Boris Johnson dojednal ve čtvrtek s Evropskou unií. Podle šéfa sněmovny ji nemůže předložit ke schválení, protože poslanci o ní už jednali v sobotu. Tehdy rozhodli, že schvalování dohody musí předcházet další kroky, které se dosud neuskutečnily. Současný termín brexitu je 31. října. Johnson nejednoznačným způsobem požádal EU o odklad do konce ledna.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 20:03|

Volby do Vánoc, pak možná druhé referendum, plánuje Jeremy Corbyn

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn označil za velmi pravděpodobné, že se ve Velké Británii ještě do vánočních svátků uskuteční mimořádné parlamentní volby. Konstatoval, že případné druhé referendum o brexitu by mělo proběhout až „po zvolení labouristické vlády“. Nejdřív volby, pak referendum, zdůraznil v rozhovoru pro televizi Sky News.
13. 10. 2019|

Do současného termínu brexitu se předčasné volby v Británii nestihnou, zní z parlamentu

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow prohlásil, že podle stávajících pravidel se případné parlamentní volby nemohou uskutečnit do konce října, tedy do v současnosti platného termínu brexitu. Poslanci také odmítli přerušit zasedání do 3. října kvůli konferenci vládní Konzervativní strany.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 18:13|

Britští poslanci znovu zasedli. Johnson obvinil parlament, že sabotuje jednání s EU

Britský parlament se po více než dvoutýdenní přestávce v zasedání vrátil do běžného provozu. Lídři obou komor v úterý svolali zákonodárce zpět do Westminsteru poté, co nejvyšší soud anuloval předchozí ukončení parlamentní schůze a označil postup vlády v této věci za nezákonný. Před poslanci vystoupil mimo jiné premiér Boris Johnson. Řekl, že britský parlament je paralyzovaný, poslanci opozičních stran nechtějí nechat rozhodnout voliče ve volbách a také nechtějí uskutečnění britského odchodu z Evropské unie.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 22:50|
Brexit

Britští poslanci po více než sto letech sebrali vládě kontrolu nad jednáním parlamentu. Co se v Londýně děje a jaké mohou být výsledky?

Britské poslance čeká další hlasování o brexitu. Nebudou se však primárně vyjadřovat k již dvakrát odmítnuté dohodě, kterou s Evropskou unií dojednala premiérka Theresa Mayová. Prosadili si možnost přijít s vlastními návrhy řešení brexitové patálie. Které varianty přijdou v Dolní sněmovně na pořad dne, rozhodne její předseda John Bercow. Výsledek hlasování však není závazný, vláda jej nemusí respektovat. To by si poslanci mohli vymoci přijetím zvláštního zákona, což by podle odborníka Jana Vášky vedlo k „ústavní revoluci“.
27. 3. 2019|
Brexit

Mayová doufá, že poslanci nakonec podpoří brexitovou dohodu. Není ochotná jít za 30. červen

Britská premiérka Theresa Mayová požádala Evropskou unii o odklad brexitu do 30. června letošního roku. Jak uvedla na středečním večerním brífinku, za toto datum není ochotná jít. Doufá, že poslanci najdou způsob, jak podpořit její brexitovou dohodu. Opět také vyloučila další referendum. Evropská komise přitom varuje, že odklad do konce června by byl „právně i politicky složitý“. Podle Bruselu by měl trvat jen do 23. května, nebo naopak mnohem déle – a s účastí Britů v eurovolbách, cituje z nového dokumentu Reuters. O odkladu ale rozhoduje Evropská rada.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 23:18|
Brexit

Mayová prý požádá o odklad brexitu až o dva roky. Jsme vyčerpaní, zní z EU

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se i přes varování šéfa dolní sněmovny Johna Bercowa znovu pokusí protlačit brexitovou dohodu parlamentem. Britský ministr pro brexit Stephen Barclay řekl BBC, že v pořadí třetí hlasování by se mohlo uskutečnit příští týden. Mayová nejprve potřebuje získat souhlas s odkladem od zbylých 27 států, žádost pošle do středy. Podle BBC zřejmě požádá o odklad do 30. června s možností prodloužení na dva roky. Německý státní tajemník pro EU Michael Roth Londýnu vzkázal, že Unie je z vleklých rozhovorů vyčerpaná.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 22:48|
Brexit

„Přepadení ze zálohy“ i „sabotáž“. Britský tisk řeší rázný tah šéfa sněmovny Bercowa

Nečekaný zásah šéfa dolní komory parlamentu Johna Bercowa do brexitového procesu zaměstnal většinu britských médií. Tisk mluví o sabotáži či o „ústavní krizi“. Bercow v pondělí oznámil, že nedopustí nové hlasování o stejné dohodě. Podle deníku The Times přepadl vládu ze zálohy, protože tým premiérky Theresy Mayové o obsahu jeho projevu dopředu nevěděl. Brexitu nakloněné listy dokonce tvrdí, že Bercow chce zablokovat odchod Británie z EU.
19. 3. 2019|
Brexit

Zvrat v brexitovém chaosu. Šéf Dolní sněmovny odmítá třetí hlasování o stejné dohodě

Šéf britské Dolní sněmovny John Bercow hrozí blokováním dalšího hlasování o brexitové dohodě. Třetí pokus nepřipustí, pokud vláda nepřijde s „podstatně“ pozměněným textem. Poslanci už dohodu dvakrát odmítli. Zástupce britské vlády Kwasi Kwarteng v pondělí oznámil, že Londýn požádá EU o odklad brexitu ještě před summitem EU 21. a 22. března. Ve hře je podle něj krátká i delší varianta. Do plánovaného brexitu zbývá jedenáct dní. Právníci upozorňují, že vláda má možnost, jak případné Bercowovo rozhodnutí v neprospěch kabinetu obejít.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 21:06|

Zlý muž britského parlamentu. John Bercow umí bouřící poslance zchladit

Nad vším, co se v posledních hodinách v Dolní komoře britského parlamentu událo, dohlíží ze své funkce předseda John Bercow. Právě on částečně ovlivnil aktuální dění ve Spojeném království. Pětapadesátiletý muž je nejvýraznější postavou sněmovny a svou funkci vykonává už čtvrté období v řadě. Nedávno ale naznačil, že v létě jako „speaker“ skončí.
16. 1. 2019|