TÉMA

Karolinum

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|

Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 11:26|

Je nutné celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, uvedl Scholz po jednání s Fialou

Německý kancléř Olaf Scholz je na své první návštěvě České republiky. Krátce po poledni jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Hlavním tématem setkání politiků byla energetická krize. Český předseda vlády totiž minulý týden hovořil o nutnosti nalézt celoevropské řešení. Oba politici se shodli na tom, že ceny energií v Evropě neodpovídají tržnímu fungování. Scholz během návštěvy také zmínil, že trvání na jednomyslnosti v EU je možné, když nejsou nutná rychlá řešení. Navrhuje proto přijmout kvalifikovanou většinu. Chce také, aby se EU v budoucnu rozšířila mimo jiné o Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 23:22|

30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

Bohatý denní itinerář zahrnoval návštěvu princezny Diany v internátní škole v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 5. 2021|

Fokus Václava Moravce o učitelích a jejich povolání

Kdo učí, kdo neučí, kdo učit nechce a kdo by učit neměl? Co a jak se ve školách učí a proč? A kdy si začneme všech učitelů vážit? Takové otázky položil Václav Moravec v pořadu Fokus na téma Povolání učitel z pražského Karolina. Hosty Fokusu byli například ministr školství Robert Plaga (za ANO), děkan Pedagogické fakulty UK Michal Nedělka, ekonom Jan Libich nebo profesor kybernetiky Michael Šebek.
17. 10. 2020|
Události komentáře

Bučeli na rektora Zimu, vytýká autor petice. Lhal a je nedůvěryhodný, vysvětluje stávkující student

Přesně týden blokovalo zhruba dvacet mladých lidí budovu rektorátu Univerzity Karlovy. Domáhali se konce rektora Tomáše Zimy a také toho, aby začala škola dělat víc pro ochranu klimatu. Protest ale studenty rozdělil na dva tábory. Zástupci obou z nich byli hosty večerního pořadu Události, komentáře, který moderoval Jakub Železný.
21. 11. 2019|

Demonstrující studenti vyklidili Karolinum. Karlova univerzita slíbila aktivitu při řešení klimatické změny

Protestující studenti Karlovy univerzity skončili okupační stávku a vyklidili Karolinum. Demonstranti, kteří po několik dnů blokovali budovu rektorátu, se po tříhodinovém jednání dohodli s akademickým senátem. Stáhli také požadavek, aby akademický senát inicioval odvolání rektora Tomáše Zimy, na jeho odchodu ale dál trvají. Na úklid budovy dohlíželi zástupci univerzity, vše se dělo bez konfliktů.
18. 11. 2019|

Zima musí odejít, až pak můžeme diskutovat. Studenti chtějí v Karolinu zůstat i v noci na pátek

Zhruba dvacítka studentů, kteří ve středu obsadili vstupní halu rektorátu Univerzity Karlovy (UK) v Karolinu, chce na místě zůstat i v noci ze čtvrtka na pátek. Žádají rezignaci rektora Tomáše Zimy, jenž se podle nich staví k ochraně klimatu nezodpovědně.
14. 11. 2019|

Republika si připomněla oběť Jana Palacha. Zazněly výzvy k občanské odpovědnosti

Před půlstoletím se na protest proti směřování země po její okupaci vojsky Varšavské smlouvy polil benzinem a zapálil student Jan Palach. Jeho památku si připomínají lidé v celé republice. V pražském Karolinu odhalili pamětní dlaždici s Palachovým jménem, datem narození, sebeupálení a smrti. Prorektor Univerzity Karlovy (UK) Jan Royt při té příležitosti vybral citát z Bible, který podle něj vystihuje Palachovu oběť: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 23:10|