TÉMA

Kurilské ostrovy

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

Japonsko se obává „dunění ruských vojenských bot“ na Kurilech

Japonci se dívají se znepokojením na intenzivní vojenské aktivity Ruska na Kurilských ostrovech a v Japonském moři. Moskva v oblasti pořádá již třetí vojenské cvičení za méně než měsíc a cílem je zřejmě Japonsko odstrašit od zpřísněním protiruských sankcí, uvedla v pátek francouzská stanice RFI.
15. 4. 2022|

Rusko pořádá manévry na Kurilských ostrovech, o které vede spor s Japonskem

Rusko pořádá vojenské cvičení na ostrovech, které si nárokuje Tokio. Moskva před několika dny zastavila mírové rozhovory s Japonskem kvůli sankcím, které vůči Rusku východoasijská země zavedla v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Ruská armáda pořádá manévry i v Kaliningradu, nejzápadnější výspě federace na březích Baltu.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 13:57|

Mírová mise NATO by byla přímou konfrontací s Ruskem, varoval Lavrov. Polsko vyhostí ruské diplomaty

Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. V Moskvě to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil také USA z údajného maření „obtížných“ rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. V Bruselu ve čtvrtek začne mimořádný summit NATO, na kterém chce k vyslání mírové mise vyzvat své spojence Polsko. Ministerstvo zahraničí Polska si ve středu ráno předvolalo ruského velvyslance, Varšava později oznámila, že vyhostí 45 ruských diplomatů, které viní ze špionáže.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:17|

Válka na Ukrajině oživila rusko-japonské spory. Tokio zvažuje umístění amerických jaderných zbraní

Tokio se připojilo k sankcím proti Rusku, zmrazilo majetek celkem 61 Rusů včetně dvanácti poslanců Státní dumy. Odpor Japonců vůči invazi je značný, sankce podporuje přes osmdesát procent veřejnosti. Kromě humanitární pomoci poskytne japonská vláda Ukrajině také nesmrtící vojenské vybavení a přijme uprchlíky. Konflikt otevřel v zemi debatu o možném umístění jaderných zbraní.
15. 3. 2022|

Rusko chce příští rok zahájit kontejnerovou dopravu přes Arktidu

Rusko chce v příštím roce zahájit námořní kontejnerovou dopravu severní cestou přes Arktidu, uvedl na ekonomickém fóru ve Vladivostoku prezident Vladimir Putin. Země investuje do infrastruktury, aby tuto severní námořní cestu připravila. Ta povede kolem Vladivostoku přes Beringův průliv dál až do Petrohradu v evropské části Ruska.
3. 9. 2021|

Karmínové soumraky nad Českem způsobila erupce sopky na Kurilách

Výrazné červenofialové barvy, které v poslední době doprovázejí i v Česku soumraky nebo rozbřesky, způsobuje prach ze sopky na Kurilských ostrovech i erupce dalších vulkánů na zeměkouli. Fotogenický jev mohou lidé pozorovat na obloze ještě několik týdnů, možná i měsíců.
19. 9. 2019|
1945

Jaltská konference měla prostý cíl. Projednat budoucnost světa

Druhá světová válka se chýlila ke konci, Rudá armáda postupovala Evropou z východu, na Západě operovali Američané a Britové a na sovětském Krymu se sešli nejvyšší představitelé protihitlerovské koalice. Ambice amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, britského ministerského předsedy Winstona Churchilla a vůdce Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina nebyly malé: projednat budoucnost světa. Od zahájení jaltské konference uplynulo 4. února čtyřiasedmdesát let.
4. 2. 2019|

Mírová smlouva je nutností, shodli se Abe s Putinem. V cestě ale dál stojí Kurily

Japonský premiér Šinzó Abe je odhodlán otevřít problém dosud chybějící mírové smlouvy mezi oběma zeměmi. Dal to najevo během schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Uzavření mírové smlouvy brání územní spor o čtyři jihokurilské ostrovy, kterých se Sovětský svaz zmocnil na konci druhé světové války. Putin a Abe se shodli, že je ještě zapotřebí vykonat mnoho práce.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 17:23|

Lavrov kritizoval USA kvůli smlouvě o raketách, Japonsku vyčetl přístup ke sporu o Kurily

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Spojené státy z pokusu poškodit strategickou stabilitu ústupem od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Na výroční tiskové konferenci v Moskvě věnované hodnocení roku 2018 ministr prohlásil, že Rusko je dál ochotno o osudu smlouvy z 80. let jednat a doufá, že Washington přistoupí ke smluvním závazkům odpovědně. Vrátil se i ke sporu s Japonskem o Kurilské ostrovy. Obě země podle něj stojí na opačných stranách barikády.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 11:41|