TÉMA

Jince

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Zóna ČT24: Dělostřelecký pluk z Jinců zvítězil v závodě Winter Survival

Letošním vítězem armádního závodu Winter Survival se stal 13. dělostřelecký pluk z Jinců. Jde o sto kilometrů v horském terénu, přičemž veškerou potřebnou výbavu si vojáci nesou na zádech. Sedmadvacátý ročník soutěže se tento týden konal v Jeseníkách a věnoval se mu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali Jakub Szántó a Barbora Maxová.
4. 2. 2024|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Armáda cvičí novou jednotku do Mali. Tamní vojáky posílí dělostřelci z Jinců

Česká armáda od uzavření okresů začátkem března omezila polní výcvik jen na nezbytné případy. Patří k nim například příprava devadesáti dělostřelců z Jinců, kteří se chystají na operaci v africkém Mali. Pluk by tam měl sloužit od května až do konce listopadu. Čeští vojáci jsou v africké zemi nasazeni už osmým rokem, příslušníci dělostřeleckého pluku budou tvořit už šestnáctý kontingent.
28. 3. 2021|

Armádě se daří nábor, zájem je teď i díky koronaviru trojnásobný

V české armádě v prosinci letošního roku sloužilo skoro 23 tisíc vojáků. To je o tři tisíce víc než v roce 2016. Ministerstvu obrany se tak daří plnit rekrutační plány. Posledních pět let obleče vojenskou uniformu v průměru 2000 nováčků ročně. Během letošního roku vstoupilo do armády přesně 2012 nových vojáků. Zájem je hlavně o bojové jednotky jako je výsadkový pluk, 7. mechanizovaná brigáda nebo 4. brigáda rychlého nasazení.
28. 12. 2020|

Řada restaurací zůstala na protest po 20. hodině otevřená. Policie je vyzvala k uzavření

Od středy musejí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. Řada restaurací po celé republice na protest zůstala ale po 20. hodině otevřená, policie majitele proto vyzvala k uzavření podniků. Platí navíc zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Restaurace a hospody budou ale moci prodávat pivo z okénka. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu s tím, že nebylo úmyslem vlády zakázat prodej piva s sebou, nýbrž zamezit shlukování lidí. Vláda své usnesení upraví.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 22:23|

Armádní nábory zabírají: Vojáků je nejvíc od zrušení povinné vojenské služby

V českých ozbrojených silách slouží nejvíc vojáků od vzniku profesionální armády – aktuálně je to přes 25 tisíc mužů a žen. Armáda chce ale ještě letos nabrat dalších 2200 nováčků. Nábor zatím probíhá podle plánu: v lednu obléklo uniformu přes tři sta lidí, další stovky pak přibudou od dubna. A nábory nováčků plánuje také policie.
3. 2. 2019|

Na vrtulníky, radary a houfnice vojáci pořád čekají. Zakázky armáda nestihla dokončit

Armáda nestihla dokončit plánované projekty skoro za 20 miliard korun. Jde o víceúčelové vrtulníky, mobilní radary nebo nové houfnice. I přes několikaletou přípravu dostanou vojáci první část techniky nejdřív na konci příštího roku.
14. 1. 2019|