TÉMA

Jaroslav Vodička

Reportéři ČT: Svaz bojovníků za svobodu pod Vodičkovým vedením přichází kvůli kontroverzím o peníze i členy

Český svaz bojovníků za svobodu bude muset opustit Petschkův palác v centru Prahy, kde dosud spravoval expozici zaměřenou na protinacistický odboj během druhé světové války. O spolupráci se svazem už nemá zájem ministerstvo průmyslu a obchodu. Od svazu bojovníků za svobodu dala ruce pryč i armáda, řada obcí a měst. Ministerstvo financí jim nevyplácí dotace už od roku 2022. Jedná se o reakci na kontroverze, které svaz pod vedením bývalého agenta Veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky posledních pár let provázejí. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
13. 2. 2024|

Bez dotací i kanceláří. Obrana končí s Vodičkovým svazem bojovníků za svobodu

Nejenže Český svaz bojovníků za svobodu letos nedostane ani korunu od státu na svůj provoz, ale některé oblastní výbory svazu, který vede kontroverzní Jaroslav Vodička, musí vyklidit své kanceláře v budovách patřících ministerstvu obrany. Zjištění Reportérů ČT potvrdila mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.
2. 5. 2022|

Poslanci navrhují přesuny v rozpočtu, od dotací chtějí odříznout Vodičkův svaz bojovníků za svobodu

Desítky přesunů bezmála za devadesát miliard navrhli poslanci při projednávání finální podoby státního rozpočtu na letošní rok. V drtivé většině jde o požadavky opozice. Koaliční zákonodárci požadují změny celkem za sto milionů, chtějí mimo jiné vzít poslední dotace Českému svazu bojovníků za svobodu.
27. 2. 2022|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|

Český svaz bojovníků za svobodu si za předsedu opět zvolil Vodičku

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) si na dalších pět let zvolil do čela Jaroslava Vodičku. Kritici současného vedení se sjezdu neúčastnili - namítají, že část z nich by nedostala možnost hlasovat. To protistrana odmítá - stejně jako údajně nevýhodné prodeje majetku nebo netransparentní hospodaření.
12. 7. 2021|
Reportéři ČT

Členové Českého svazu bojovníků za svobodu volají po novém vedení. Vodička prý špatně nakládá s penězi a dělá ostudu

Český svaz bojovníků za svobodu by měl připomínat hrdiny českého odboje druhé světové války. V posledních letech ale pod vedením bývalého agenta Veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky proslul spíš skandály. Nyní se proti vedení postavili sami členové spolku. Vytvořili platformu a ptají se, co se děje s šestimilionovou dotací, kterou každoročně získávají ze státního rozpočtu. Na připomínání českého odboje podle nich jde jen zlomek z dotace. Pro pořad Reportéři ČT natáčeli Jana Neumannová a Karel Vrána.
23. 6. 2020|

Český svaz bojovníků za svobodu špatně hospodařil s dotacemi. Hrozí mu, že bude muset vrátit 900 tisíc korun

Chyby za téměř milion korun odhalilo u Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) ministerstvo financí, když kontrolovalo využití státních dotací za poslední tři roky. Zjistila to Česká televize. Funkcionáři svazu si například vypláceli vyšší mzdy, než povolují pravidla. Neuměli také prokázat, za co utratili část peněz.
3. 12. 2019|

Dotace pro Vodičkův svaz znovu budí vášně. Pravice ji chce zrušit, komunisté by pak ale nepodpořili rozpočet

Spor o šestimilionovou dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu může ohrozit přijetí státního rozpočtu na příští rok. Hned pět opozičních stran ve středečním druhém čtení rozpočtu navrhlo, aby stát svou podporu tomuto spolku buď odejmul, nebo výrazně omezil. Opozice kritizuje hlavně veřejné vystupování šéfa svazu Jaroslava Vodičky. S odejmutím dotace ale zásadně nesouhlasí komunisté, bez jejichž hlasů menšinová vláda rozpočet neprosadí.
1. 12. 2019|
Doporučujeme

Klub českého pohraničí plánuje třímetrovou sochu na Cínovci. Stavba takových pomníků je nemravná, míní historik

Zatímco lidé v celém Česku v těchto dnech oslavují svobodu v rámci třicátého výročí sametové revoluce, bývalí pohraničníci by si rádi postavili pomník. Mají přitom na svědomí stovky lidí zavražděných při útěku z komunistického Československa. Socha má vyrůst na severočeském Cínovci. Natáčel o tom Karel Vrána z pořadu Reportéři ČT.
19. 11. 2019Aktualizováno23. 11. 2019, 11:50|

Dvě piety u pomníku Václava Morávka: Politici nechtěli být na akci pořádané Vodičkovým svazem

Před 77 lety padl při přestřelce s gestapem štábní kapitán Václav Morávek, hrdina protinacistického odboje. Podílel se na budování Obrany národa, spolu s podplukovníky Josefem Mašínem a Josefem Balabánem vytvořil zpravodajsko-diverzní skupinu později známou jako Tři králové. Jeho památku v pátek uctili senátoři, zástupci sněmovny, ministerstva obrany nebo legionářů. Poprvé se přitom vyhnuli společné pietě se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu – vadí jim vystupování jejich předsedy Jaroslava Vodičky. Akce ČSBS tak proběhla u stejného pomníku o hodinu později.
22. 3. 2019|

Podle Metnara je Svaz bojovníků za svobodu zneužíván k politické agitaci i k útokům proti NATO

Akce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) jsou zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo podle něj jen letos poslalo už pět výtek a omezilo počet podporovaných akcí, do budoucna chce ministerstvo velké vzpomínkové akce pořádat samo.
20. 3. 2019|
Reportéři ČT

Poměry ve svazu bojovníků za svobodu budí rozruch. K odchodu zatím nevidím důvod, říká šéf Vodička

Český svaz bojovníků za svobodu má připomínat hrdiny válečného odboje, v poslední době je ale častěji slyšet o skandálech jeho šéfa a bývalého agenta Veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky. Některá města proto odmítla svaz podpořit, mimo jiné Jablonec nad Nisou, kde člen svazu urážel a napadal učitele místního gymnázia. Svazu taky hrozilo, že nedostane státní dotaci, a peníze si pro něj nakonec vymínili komunisté, kteří by jinak nepodpořili návrh státního rozpočtu. O dění ve svazu bojovníků za svobodu natáčeli Reportéři ČT Jana Neumannová a Karel Vrána.
12. 3. 2019|

Šéf svazu bojovníků za svobodu Vodička v Lidicích mluvit nebude

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebude moct promluvit na pietě k 77. výročí vyhlazení Lidic. Neumožní mu to přípravný výbor akce, informovala předsedkyně oblastní organizace Jana Bobošíková. Vodička a vedení svazu už delší dobu čelí kritice za některé kroky, v úterý se je část členů pokusila odvolat. Ve středu pak Senát vyzval své členy, aby omezili účast na akcích svazu.
27. 2. 2019Aktualizováno27. 2. 2019, 17:23|

Po Plzni i Jihlava. Další krajské město odmítá podpořit svaz bojovníků za svobodu

Jihlavská městská rada odmítla poskytnout finanční příspěvek na chod Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Své rozhodnutí vysvětluje tím, že se neztotožňuje s aktivitou pražské centrály. Organizace řízená Jaroslavem Vodičkou čelí v posledních týdnech kritice, mimo jiné kvůli ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, kvůli němuž svou dotaci pro ČSBS výrazně zkrátila už i Plzeň.
13. 2. 2019|
Události komentáře

Poslanec Janda nazval Vodičkův svaz bojovníků pofidérním. Hrozí mu disciplinární řízení

Poslanec Jakub Janda (ODS) se nehodlá omluvit Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Svaz podal trestní oznámení kvůli Jandovým slovům o „pofidérním spolku adorujícím bývalé estébáky“. Policie výrok nevyhodnotila jako trestný čin a případ předala mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny. Jeho předseda pochybuje, zda bude možné zahájit disciplinární řízení.
12. 1. 2019|