TÉMA

Miroslav Karas

Při okupaci Krymu žádná pravidla neplatila, vzpomíná na události jara 2014 tehdejší zpravodaj Karas

Před deseti lety začala ruská vojenská okupace Krymu. Kreml využil křehké situace v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února 2014 poslal na ukrajinský poloostrov neoznačené vojáky. Do tří týdnů Vladimir Putin podepsal nelegální anexi území. Začala tak ruská vojenská agrese proti Ukrajině, která na jaře 2014 pokračovala vyvoláním války na Donbase a v únoru 2022 plnohodnotnou invazí. Počátky konfliktu na Ukrajině i v Rusku sledoval tehdejší moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.
28. 2. 2024|

Ohlédnutí: Co předcházelo konfliktu na Ukrajině?

Blíží se roční výročí začátku velké ruské invaze na Ukrajinu. Kořeny samotného konfliktu však sahají mnohem hlouběji. Jakou roli sehrály události roku 2014 a sesazení tehdejších proruských politiků během Euromajdanu? Jak ovlivnil vpád Ruskem popíraných okupačních jednotek na Krym neuznávané referendum a celou následnou protiprávní anexi poloostrova? Hostem pořadu byl Miroslav Karas, ředitel televizního studia ČT v Ostravě a bývalý zpravodaj v Polsku, Rusku a na Ukrajině.
2. 2. 2023|

Jsem pěšák, který má místo flinty kameru a mikrofon. Kam mě poslali, tam jsem jel, říká dlouholetý zahraniční zpravodaj ČT Miroslav Karas

Do Polska odjel v roce 1992, ještě jako zpravodaj Československého rozhlasu. Už jako nejdéle působící zahraniční zpravodaj České televize se Miroslav Karas vrátil loni, bohatší o zkušenosti z Ruska, Ukrajiny a dalších zemí regionu. Západ ho prý nikdy nelákal, i když Východ ho občas postavil do nezáviděníhodných situací. Polská a ruská média sleduje vedle těch českých každý den, k obědu si pak místo knedlo-vepřo-zelo dá radši zelí se zelím a ruský boršč. Svůj novinářský život za hranicemi přiblížil Miroslav Karas v podcastu Background ČT24.
20. 10. 2021|

Karas: GRU má na kontě řadu diverzních akcí. Ruská média zmínila vyhoštění, výbuch téměř vůbec

Účast agentů GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích oznámená českou vládou není velkým překvapením, služba má diverzních akcí v zahraničí na kontě řadu, říká dlouholetý zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas. Upozornil také na reakci ruských režimních médií. Ta informovala v zásadě jen o vyhoštění diplomatů, explozím se téměř nevěnovala.
19. 4. 2021|

Koncerty se přesunuly na internet, výstavy do ulic. Polské dny v Ostravě jsou letos jiné

Festival Polské dny v Ostravě je letos kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru on-line. Na internetových stránkách festivalu najdou diváci odkazy na koncerty přenášené z ostravských klubů nebo debaty se zajímavými osobnostmi. Výstavy se konají venku, jedna z nich například na plotě polského konzulátu.
3. 11. 2020|

Změny v ústavě podpořilo 78 procent Rusů, tvrdí volební komise. Opozice výsledky zpochybnila

Ruská ústřední volební komise oznámila, že změny ústavy podpořilo v plebiscitu téměř 78 procent voličů. Sečtené jsou podle ní všechny okrsky. Opozice průběžné výsledky hlasování zpochybnila, někteří voliči a média upozorňují na podvody. Navrhované změny ústavy umožní šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi ještě dvojí znovuzvolení prezidentem. Mluvčí Kremlu výsledek označil za triumf podpory Putinovi. Diplomacie EU ale vyzvala Moskvu, aby vyšetřila podezření na „nesrovnalosti“.
2. 7. 2020Aktualizováno2. 7. 2020, 21:02|

Obří vojenské manévry. Rusko cvičí u hranic s Afghánistánem a ukazuje rakety na prodej

Do pátku potrvá v Rusku a v Tádžikistánu masivní vojenské cvičení bezmála 130 tisíc vojáků. Manévry s názvem Střed 2019 cílí hlavně na boj proti teroristům na souši, ve vzduchu i na vodě. Ukazují také pokročilé systémy protivzdušné obrany, které Rusové už prodali Turkům a nabízejí je i Saúdům. Na polygony za vojáky zamířil zpravodaj ČT Miroslav Karas.
18. 9. 2019|

„Plivnutí do tváře občanům, kteří bojovali proti nacismu,“ řekl ruský ministr pro ČT ke kauze Koněv

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij se v rozhovoru se zpravodajem České televize v Moskvě Miroslavem Karasem obsáhle vyjádřil ke sporu ohledně sochy maršála Ivana Koněva v Praze.
11. 9. 2019|

Štáb České televize natáčel sibiřské lesy, které lehly popelem

Ruští hasiči stále bojují s rozsáhlými požáry na Sibiři. Rozloha, kde živel řádil, se zmenšila trojnásobně, přesto je v plamenech stále ještě milion hektarů, tedy území odpovídající asi osmině rozlohy Česka. Plameny často řádí v neobydlených a nepřístupných oblastech. Se skupinou hasičů se na jedno takové místo dostal i zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas se štábem.
20. 8. 2019|

Rusko se vzdaluje Evropě, míří na východ a do minulosti, říká spisovatelka Ljudmila Ulická

Sbírá literární ceny a nebojí se veřejně kritizovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Čtenáři a kritiky uznávaná, ale ruským režimem zatracovaná spisovatelka Ljudmila Ulická je dobře známá i českému publiku. Nyní česky vychází její román Případ Kukockij, který je oslavou svobodného rozhodnutí. Nejen o něm s proslulou autorkou v jejím moskevském bytě hovořil zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas. Celý rozhovor odvysílá sobotní Interview ČT24.
6. 3. 2019|
Interview ČT24

Ukrajina je rozpolcená a vyčerpaná. V zemi pak rostou nacionalistické tendence, upozorňuje Karas

Změny vlád, nedodržování zákonů i konflikt na jihovýchodě země. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase je současná Ukrajina rozpolcená, zničená vlastní neschopností vypořádat se s korupcí a lidé jsou vyčerpaní. Ve společnosti pak rostou nacionalistické tendence, které podporují i politici. Lidé věřili, že změnu přinese prezident Petro Porošenko. To se ale nestalo a projevit se to může i na blížících se prezidentských volbách, podotýká zpravodaj ČT.
11. 1. 2019|