TÉMA

Bohumil Kartous

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|
Doporučujeme

Bojují proti dezinformacím a jejich pravou identitu nikdo nezná. Českých elfů přibývá

Ve dne chodí do běžného zaměstnání a odpoledne sednou k počítači, aby vyvraceli dezinformace. Říkají si Čeští elfové a lidé o nich stále mnoho neví. Skupina je totiž přísně anonymní a své soukromí si kvůli bezpečnosti velmi hlídá. Je možné, že někoho z nich znáte či se s ním potkáváte, aniž byste to věděli. Právě nyní, kdy zuří válka na Ukrajině, probíhá i rozsáhlá válka informační a elfové mají plné ruce práce. Podle jejich mluvčího Bohumila Kartouse je však navzdory náročnosti tohoto úkolu elfů stále více.
25. 4. 2022|

„Jsme na vrcholu dezinformační války,“ říká analytik Vrabel. Vláda chystá důslednější boj proti lživým kampaním

Vláda chystá pravidla pro důslednější boj s dezinformacemi a hledá způsob, jak účinně trestat jejich autory. České tajné služby totiž upozorňují, že Rusko vede válku také v kyberprostoru. Dezinformátoři často využívají i sociálních sítí. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se v Česku zaměřují mimo jiné na šíření lží o uprchlících, podle datového analytika ze Semantic Visions Františka Vrabela se země nachází na vrcholu dezinformační války.
12. 4. 2022|

Volby přinesou vlnu dezinformací. Hoaxy budou podle expertů zmiňovat hlavně Piráty, covid a migranty

Čtyři měsíce před sněmovními volbami, tedy už v tuto chvíli, se dá odhadovat, co bude hlavními cíli českých dezinformátorů, kteří se budou snažit ovlivnit výsledek hlasování. Falešné zprávy se už začaly objevovat, teď především dehonestují koalici Pirátů a STAN, která má vysoké volební preference. Kromě covidu se ale do dezinformací vrací také téma imigrace. Stejně pečlivě jako na volby se na vlnu fake news připravují kandidující partaje, ale také novinářské redakce.
12. 6. 2021|

Tanků v ulicích se bát nemusíme, dojde ale k útokům v digitálním prostředí, říká Kartous o ruských dezinformacích

Říkají si bojovníci proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Bohumil Kartous patří mezi České elfy, kteří aktivně vyhledávají, analyzují a uvádějí na pravou míru dezinformace, které působí na českou veřejnost. Teď jsou to především zprávy týkající se výbuchu ve Vrběticích a česko-ruského konfliktu. O tom, jak tyto dezinformace číst a co může následovat, mluvil Kartous s pořadem Newsroom ČT24.
27. 4. 2021|
90' ČT24

Víc učňů nepotřebujeme, říká Plaga. Bylo by to destruktivní, trh práce se změní, souhlasí Kartous

Kraje chtějí získat možnost přímo rozhodovat o počtech přijatých studentů na jednotlivé obory na středních školách. Podle nich by to pomohlo obsadit obory, které odpovídají potřebám jednotlivých regionů – firmám dlouhodobě chybí hlavně kvalitní učni v technických profesích. Ministr školství Robert Plaga (ANO) i odborník na vzdělávání Bohumil Kartous ale před navyšováním počtu učňů a orientací na aktuální potřeby podniků varují. Česko podle nich víc učňů nepotřebuje, shodli se v pořadu 90' ČT24.
13. 4. 2019|

Začínají přijímačky na střední školy. Podle Kartouse by byla lepší třeba esej, prověřila by myšlení

Na maturitních oborech středních škol začínají v pátek jednotné přijímací zkoušky. Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které je organizuje, se letos přihlásilo 89 867 dětí. Uchazeči budou skládat hodinový test z češtiny a test z matematiky, který trvá 70 minut. Podle Bohumila Kartouse z organizace EDUin je taková specializace příliš úzká a bylo by lepší testovat komplexní dovednosti. Rodiče by se pak měli snažit, aby na své děti netlačili a zbytečně je nestresovali.
12. 4. 2019|

Odbory chtějí pro učitele dalších 15 procent. Počítáme s tím, ale peníze na to zatím nejsou, reagoval ministr

Školské odbory požadují pro rok 2020 navýšení platů pedagogických pracovníků o dalších 15 procent. Růst platů musí podle nich dále pokračovat, aby se zastavil odliv kvalitních učitelů. Ministr školství Robert Plaga (ANO) řekl, že s navýšením počítá, zatím ale není ve výdajových rámcích zahrnuto. Vláda se přitom zavázala, že do roku 2021 zvýší průměrný plat pedagogů asi na 46 tisíc korun.
10. 1. 2019|