TÉMA

Káthmándú

Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.
19. 11. 2023|

Příčinu pádu letadla v Nepálu pomohou objasnit černé skříňky. Záchranáři dále pátrají po přeživších

Pravděpodobnost, že na místě nedělní nehody dopravního letadla v Nepálu se najdou přeživší, je nízká, řekl stanici BBC mluvčí nepálské policie Tek Prasád Rai. Asi tři sta záchranářů však pokračuje v pátrání po možných přeživších a obětech v ohořelých troskách zříceného stroje. Nepálské letecké úřady oznámily, že se nalezly černé skříňky z letadla.
16. 1. 2023|

Nejméně 69 lidí zemřelo při havárii letadla v Nepálu

Letadlo se 72 lidmi na palubě v neděli ráno havarovalo v Nepálu. Informuje o tom server The Kathmandu Post, podle něhož stroj se 68 pasažéry a čtyřmi členy posádky společnosti Yeti Airlines směřoval z metropole Káthmándú do města Pokhara. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se ale liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Příčina katastrofy zatím není jasná.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 23:35|

V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.
30. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 05:00|

V nepálských horách zmizel letoun s 22 lidmi na palubě, pátrání ztěžuje počasí

V nepálských horách zmizelo z radarů letadlo soukromé letecké společnosti s 22 lidmi na palubě. Stroj mířil z města Pokhara, které leží asi 200 kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú a které je vyhledávanou turistickou destinací, na severozápad do města Jomsom. Pátrání po letadle komplikuje špatné počasí, záchranné týmy ale později vyrazily na místo, kde místní zaznamenali požár, informovala agentura Reuters.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:32|

Stovky Nepálců se střetly s policisty. Nelíbí se jim zamýšlený americký dar

V nepálské metropoli Káthmándú v neděli protestovaly stovky lidí proti americké pomoci, o níž začali jednat tamější zákonodárci. Demonstranti se s policisty střetli před budovou parlamentu a snažili se dostat přes zátarasy z ostnatého drátu. Pořádkové síly, včetně nasazených těžkooděnců, je zastavovaly slzným plynem, vodními děly a bambusovými tyčemi. Podle agentury AP bylo několik zraněných na obou stranách.
21. 2. 2022|

V Nepálu se stále drží kontroverzní tradice. V menstruační chýši kvůli ní zemřela žena a její dvě děti

V odlehlé horské vesnici v západním Nepálu zemřela 35letá žena a její dva synové v malé chýši, kam ji rodina poslala po dobu její menstruace. Jde o kontroverzní hinduistickou tradici, při níž musí ženy v době, kdy mají menstruaci nebo krátce poté, co porodily, opouštět domov a spát v chatrčích, protože jsou považovány za nečisté. Od loňska za praktikování tohoto zvyku hrozí vězení a pokuta.
10. 1. 2019|