TÉMA

Autonomní sociální centrum Klinika

Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|

Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|

O prostory v bývalém squattu Klinika nebyl zájem, po dvanácti letech se tam vrátí lékaři

V budově bývalého squattu Klinika v pražské Jeseniově ulici do půl roku otevřou tři nové ordinace. Pro ČT to uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Objekt vlastní Správa železnic a už nyní v něm sídlí třicet jejích úředníků, část objektu si pronajímá Dům dětí a mládeže Prahy 3 Ulita. Budova v Jeseniově ulici na pražském Žižkově tak bude zhruba osm měsíců po dokončení osmdesátimilonové rekonstrukce plně obsazená novými nájemníky.
2. 11. 2021|

Odměna pro exekutora za vyklizení Kliniky nebyla spravedlivá, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) zrušil rozhodnutí o odměně pro exekutora Iva Luhana za vyklizení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika. Od Terezy Virtové, členky kolektivu Kliniky v Praze na Žižkově, žádal Luhan více než 290 tisíc korun. Sumu stanovil nikoliv za jednu nemovitost, ale podle počtu místností. To bylo v rozporu s principem elementární spravedlnosti, konstatoval Ústavní soud.
7. 4. 2021|

Rekonstrukce žižkovské Kliniky za 80 milionů je hotová, o prostory ani po zlevnění není zájem

Rekonstrukce bývalé žižkovské plicní kliniky za necelých 80 milionů korun je po dvou letech u konce. Zůstává prázdná, nikdo do ní zatím nechtěl. Správa železnic (SŽ) proto musela nabídku pronajímaných prostor opět zlevnit. První patro vyhradila pro své úředníky. Z budovy museli pryč squatteři, kteří tam vybudovali kulturní centrum.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 13:41|

Majetkový úřad znovu neuspěl s žalobou na Kliniku. Za používání budovy aktivisté podle soudu platit nemusí

Aktivisté Autonomního sociálního centra Klinika nemusí zaplatit 360 tisíc korun, které po nich požadoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), za neoprávněné užívání budovy centra. Obvodní soud pro Prahu 3 znovu zamítl žalobu úřadu. Centrum v budově fungovalo i po ukončení smlouvy o výpůjčce a podle žaloby se mělo obohatit na úkor státu. Úřad má naopak uhradit téměř 290 tisíc korun za náklady řízení. Proti rozhodnutí se odvolal. Informaci ČT sdělila mluvčí soudu Miroslava Sixtová.
7. 1. 2021|

Nenávist šíří podle vnitra hlavně xenofobní populisté, tradiční extremisty zcela zastínili

Za šířením nenávisti byla loni podle ministerstva vnitra dezinformační média a také populistické xenofobní skupiny, které doplnily tradiční extremisty. Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2019, ze které citovala ČTK. Tradiční krajní pravici podle zprávy xenofobními uskupení zcela zastínila, ministerstvo akcentuje i parlamentní hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura považuje takové vyznění zprávy o extremismu za projev údajného zneužití resortu jeho šéfem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem k politickému boji.
4. 7. 2020|

Klinika nakonec musí exekutorovi zaplatit 900 tisíc, pravomocně o tom rozhodl soud

Tereza Virtová z Autonomního sociálního centra Klinika bude muset exekutorovi Ivu Luhanovi zaplatit náklady na exekuci ve výši 900 tisíc korun. Rozhodl o tom pravomocně soud. Klinika ale bude proti usnesení podávat ústavní stížnost. ČT to potvrdil právník Kliniky Pavel Uhl. Už dříve rozhodl obvodní soud o odměně pro exekutora, která dosáhla skoro 300 tisíc.
11. 7. 2019|

Aktivistka Kliniky musí exekutorovi zaplatit 290 tisíc, soud jeho odměnu potvrdil

Tereza Virtová z pražského Autonomního sociálního centra Klinika bude muset exekutorovi Ivu Luhanovi zaplatit přes 290 tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 3 totiž potvrdil odměnu pro exekutora za vyklizení budovy. České televizi informaci z facebookového profilu sociálního centra potvrdil právník kolektivu Kliniky Pavel Uhl. O nákladech na samotnou exekuci, které Luhan vyčíslil téměř na milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
28. 3. 2019|

Squatteři ustoupili, SŽDC převzala budovu žižkovské Kliniky, po aktivistech bude vymáhat náklady

Exekutor Ivo Luhan po více než týdnu od začátku vyklízení bývalé plicní kliniky na Žižkově předal budovu Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která ji vlastní. Exekutor to na místě řekl novinářům. Poslední squatteři, kteří na střeše domu strávili sedm nocí, opustili budovu ve čtvrtek odpoledne.
18. 1. 2019|

Skupina aktivistů opustila střechu pražské Kliniky. Strávili na ní týden

Skupina aktivistů opustila střechu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Autonomní sociální centrum Klinika, které v objektu fungovalo do minulého týdne, bylo jejich domovem a pobytem na střeše vzdorovali proti rozhodnutí vlastníka budovy nechat Kliniku exekučně vyklidit.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 21:28|

Vyklízení Kliniky: Část věcí vynesli sami aktivisté, někteří zůstávají na střeše

Skupina aktivistů se zatím nechystá opustit střechu budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Zřejmě se tak nestane ani o víkendu, jak večer řekl zástupce Autonomního sociálního centra Klinika Arnošt Novák. Už dřív uvedl, že lidé na střeše chtějí důrazně upozornit na situaci kolem kliniky, kterou začal ve čtvrtek vyklízet exekutor. Pokud by chtěli objekt opustit, bude jim podle exekutora Iva Luhana uvolněna cesta. Budovu vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ji chce rekonstruovat pro své úředníky.
11. 1. 2019Aktualizováno11. 1. 2019, 19:39|

Část Kliniky už je vyklizená, exekutor bude pokračovat v pátek. Aktivisté stále odmítají dům opustit

Část Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je podle soudního exekutora Ivo Luhana vyklizena. Specializovaná firma už zajistila zadní část objektu, odpoledne postoupili s pracemi na zabezpečení i do prvního patra předního křídla, v jehož přízemí zůstávají aktivisté. Kolik jich je, však není jasné. Opakované výzvy k odchodu nevyslyšeli. V 16 hodin exekutor práci ukončil, pokračovat chce v pátek ráno.
10. 1. 2019Aktualizováno10. 1. 2019, 16:02|