TÉMA

Dana Němcová

Zemřela jedna z nejvýraznějších disidentek Dana Němcová, v ochraně lidských práv pokračovala i po roce 1989

Ve věku 89 let v úterý zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. Jménem rodiny to oznámil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:05|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Letnou zaplnil protest proti Babišovi. Podle organizátorů se má premiér do konce roku zbavit Benešové a Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na shromáždění předseda spolku Mikuláš Minář. Opoziční strany pak Milion chvilek vyzval, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Hymnou v podání Dana Bárty pak po 16. hodině akce skončila. Podle policie se na Letné sešlo 250 tisíc demonstrujících.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 17:35|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

Vzpomínání na Palacha komunisty dráždilo i po dvaceti letech. Týden ho brutálně potlačovali

Třetí lednový týden roku 1989 otřásl komunistickým režimem v Československu. Násilné potlačení pietní akce, která měla připomenout 20. výročí úmrtí Jana Palacha, totiž vyústilo v sérii protirežimních demonstrací. Zapojily se do nich tisíce lidí, a protože trvaly sedm dní, dostaly označení Palachův týden. Síla protestů překvapila nejen vládnoucí komunisty, ale i opozici. Události předznamenaly pád režimu v listopadu 1989.
14. 1. 2019|