TÉMA

Renata Chmelová

Starostou Prahy 10 zvolili zastupitelé Martina Valoviče z ODS

Novým starostou Prahy 10 je Martin Valovič (ODS), který dosud působil jako místostarosta městské části. Na čtvrtečním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL. Koalice má ve 45členném zastupitelstvu 26 hlasů, dva z nich získala přestupem dvou zastupitelů zvolených za ANO do klubu Společně pro Prahu. Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.
10. 11. 2022|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Senátorem za obvod Praha 10 se stal Jan Pirk

Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude Jan Pirk (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Druhá Renata Chmelová (Z+STAN+L) dostala 39,54 procenta hlasů.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:48|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole

Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|

V Praze 10 bude senátorské křeslo obhajovat Chmelová, vyzve ji Pirk

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 10 postoupují kardiochirurg Jan Pirk (TOP 09) a dosavadní senátorka Renata Chmelová (STAN). Pirk získal 44,77 procenta hlasů, druhá Chmelová 24,35 procenta. Voleb se zúčastnilo přibližně 42 procent voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 01:45|

Starostka Prahy 10 Chmelová a radní Kašpar končí. Většina zastupitelů je viní z napojení na Hlubučka

Na pondělním jednání odvolali zastupitelé Prahy 10 starostku této městské části Renatu Chmelovou a místostarostu Davida Kašpara (STAN), kteří působí v koalici Vlasta. Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá kvůli údajné korupci v pražském dopravním podniku. Na funkci po jejich odvolání rezignovala i poslední radní Vlasty Lucie Sedmihradská.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 18:12|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Ústavní soud zrušil část zákona, o kterou se opírají bezdoplatkové zóny

Ústavní soud (ÚS) zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Vyhověl tak návrhu skupiny sedmnácti senátorů, kterým se zabýval čtyři roky. Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a „oběťmi“ problémů. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 17:45|

Jak se má měnit Praha? Lidé mohou své nápady a připomínky zanášet do pocitové mapy

Pražané mohou od úterý prostřednictvím pocitové mapy sdělit magistrátu či radnicím, kde se necítí bezpečně, jak se jim parkuje, kde chybí zeleň nebo jak by se měl proměnit veřejný prostor. Údaje město vyhodnotí na podzim, a začne s případným realizováním změn.
11. 5. 2021|

Magistrát půjčí Praze 10 bezúročně půl miliardy na rekonstrukci radnice

Magistrát hlavního města bezúročně půjčí Praze 10 půl miliardy korun na dlouho plánovanou rekonstrukci radnice městské části, rozhodli zastupitelé. Podle starostky desáté městské části Renaty Chmelové (Vlasta) je budova v neudržitelném technickém stavu a s ohledem na odhad nákladů ve výši 915 milionů korun musí radnice nalézt zdroje financování mimo svůj rozpočet. Kromě půjčky od města mají vyjednanou dotaci od ministerstva životního prostředí ve výši zhruba 200 milionů korun.
17. 9. 2020|
Reportéři ČT

Žádné ústupky během pandemie, Praha 10 zvedla nájemné

Praha 10 jako jediná pražská část zvedla nájemné ve svých obecních bytech během koronavirové krize. Nájemníci museli smlouvy podepsat už před jejím vypuknutím v lednu. Opatření ale naběhlo v jejím průběhu a podle mnoha obyvatel to zhoršilo jejich situaci. V bytech totiž bydlí především sociálně slabí, senioři, samoživitelky a mladé rodiny. Tématu se věnovala Olga Dabrowská z týmu Reportéři ČT.
30. 6. 2020|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Polorozbořená vila z Vinohrad dostala šanci na záchranu. Podle statika je většina domu v pořádku

Poničenou vilu v památkové zóně na pražských Vinohradech zřejmě půjde zachránit. Podle posudku statika jsou dvě třetiny stavby v pořádku. Statik také nařídil provizorní zastřešení, které má být hotové do konce ledna. Památkáři i lidé ze sousedství chtějí usilovat o návrat domu do původní podoby: znamenalo by to mimo jiné dostavět zbouranou část, kterou stihl stavitel zbourat předtím, než nepovolenou demolici zastavily úřady.
8. 1. 2019|