TÉMA

Dover

Stávka Lufthansy ochromila německá letiště

Stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa paralyzovala německá letiště. Uprostřed prázdninové sezony na nich uvázly desítky tisíc cestujících. Firemní odbory požadují po vedení vyšší platy kvůli inflaci a většímu pracovnímu zatížení. Dopravní komplikace zažívají kvůli protestům železničářů i Britové.
27. 7. 2022|

Prázdniny jsou na vrcholu. Řidiče po Evropě čekají kolony a několikahodinová zpoždění

Silniční zácpy ochromily některé silniční tahy v Evropě. Se začátkem prázdninové sezony v Británii je situace nejhorší na přístupových cestách do přístavů, které zajišťují transfer do Evropy, zejména v Doveru. Ani na druhé straně Lamanšského průlivu neproudí doprava hladce, hlavně kolem velkých francouzských měst. Potíže jsou také na hlavních alpských nebo jadranských tazích.
23. 7. 2022|

Bouře Eunice potrápila Anglii i západ Evropy, zabila devět lidí a žene se na Německo

Atlantická bouře Eunice udeřila na západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když na něj spadl strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé. Jednu oběť má bouře i v Belgii. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů. V noci na sobotu očekává hlavní úder orkánu sever Německa.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 22:19|

Johnsonovi rekordně klesla popularita, Britům vadí i problémy s brexitem

Britský premiér Boris Johnson čelí v poslední době sérii skandálů s vládními večírky v době lockdownu, dohání ho ale i komplikace spojené s brexitem, jako třeba byrokracie spojená s obchodováním. Většina obyvatel Spojeného království míní, že vláda tyto problémy nezvládá dobře, což se podepisuje na oblíbenosti předsedy vlády.
13. 2. 2022|

Řidiči kamionů čekají v Doveru i několik dní. Během roku přitom pobrexitová byrokracie ještě naroste

Anglický přístav Dover se už od začátku roku potýká s dlouhými frontami kamionů. Může za to postupné zavádění pobrexitových kontrol. Kvůli nárůstu papírování poklesl britský obchod s pevninskou Evropou. Vláda Borise Johnsona ale tvrdí, že si obchodníci musí na nová pravidla zvyknout a využít dohod vyjednaných s ostatními státy světa.
31. 1. 2022|

Irští přepravci se plaví rovnou do Cherbourgu. Vyhýbají se tak zdlouhavým celním procedurám v Anglii

Ani půl roku od brexitu neproudí zboží mezi Velkou Británií a Evropskou unií hladce. Na nutnosti potíže vyřešit se v Londýně shodla i německá kancléřka s britským premiérem. Některým městům přitom komplikace v obchodní výměně pomohly. Vzrostl třeba význam donedávna opomíjeného francouzského přístavu Cherbourg.
4. 7. 2021|

Britská vláda varuje před kolonami kamionů. Kentu hrozí, že se stane obřím parkovištěm

Vláda britského premiéra Borise Johnsona varuje před kolonami tisíců kamionů, pokud se autodopravci správně nepřichystají na nové hraniční kontroly. Jedním z míst, které v novém roce pocítí tento dopad brexitu, je i hrabství Kent.
30. 9. 2020|

Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|

Británie uzavírá s Francií migrační dohodu. K ostrovním břehům míří čím dál více uprchlíků

Velká Británie dokončuje s Francií dohodu o zastavení stovek migrantů, kteří se snaží přeplout na gumových člunech do Anglie. Podle britských médií má být součástí úmluvy závazek, že Londýn zaplatí Paříži v přepočtu skoro miliardu korun ročně za navýšení hlídek. Francouzským hlídkám se totiž podaří zachytit každého pátého běžence. Premiér Boris Johnson zároveň uvažuje o zpřísnění zákonů.
13. 8. 2020|

Jak po brexitu? Premiér Johnson představil nový imigrační systém

Britská vláda v pondělí představila nový imigrační systém, který začne platit od ledna příštího roku. Uchazeči o práci budou muset získat dostatek bodů. Kabinet Borise Johnsona zároveň spustil kampaň, která má v příštích šesti měsících připravit Brity i ostrovní podniky na konec přechodného období po brexitu.
13. 7. 2020|

„Létající muž“ zkusil překonat Lamanšský průliv, při tankování paliva se zřítil do vln

Francouz Franky Zapata ve středu nezvládl na svém futuristickém létajícím prostředku Flyboard Air překonat Lamanšský průliv mezi Francií a Británií. Během doplňování paliva se zřítil do vody a musel být zachráněn. Informovala o tom zpravodajská televize BFMTV. Stanice Sky News uvedla, že Zapata vyvázl z nehody nezraněn.
25. 7. 2019|
Brexit

Brexit změní migrační politiku Londýna. Roste počet lidí, kteří na ostrovy připlouvají nelegálně

Už za dva dny britští poslanci rozhodnou, jestli schválí dohodu o podmínkách vystoupení z Evropské unie. Opozice vládu podpořit nechce. Podle jejího lídra by přitom odchod bez smlouvy byl katastrofou. Součástí dohody je i změna migrační politiky. V poslední době roste počet lidí, kteří na britské ostrovy ilegálně připluli z Francie. Londýn povolal námořní posilu a Paříž přislíbila součinnost.
13. 1. 2019|

Jak by po „tvrdém“ brexitu zatížily kamiony britské silnice? Země se bojí nekonečných kolon

Velká Británie testovala, jak by vypadal brexit bez dohody. Z letiště v Kentu proto vyrazila do přístavu Dover, přes který míří na ostrovy většina zboží z kontinentu, kolona nákladních aut. O takzvané rozvodové smlouvě s Evropskou unií budou britští poslanci znovu jednat tento týden; hlasovat by měli 15. nebo 16. ledna. Podle BBC, která se odvolává na blíže nespecifikované zdroje v britské vládě, je hlasování naplánováno na 15. ledna.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 20:18|