TÉMA

Lubomír Chudoba

Šedo končí na ministerstvu zdravotnictví. Naše představy se nesetkaly, oznámil Blatný

Na ministerstvu zdravotnictví v úterý končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil loni od 1. září. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl. Sám Šedo byl nespokojen s komunikací mezi ním a ministrem. Od začátku roku jde o druhého náměstka, který z resortu odchází. Minulý týden musela odejít Alena Šteflová, která se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně naočkovat proti covidu-19. Šedovu agendu převzal nynější politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 23:47|

Index PES klesnul o bod, ministerstvo připravuje jeho změnu

Index protiepidemického rizika PES klesl k úterý o jeden bod na 68. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika je 13 dní, v zemi ale stále platí pátý stupeň. Z kritérií, ze kterých se index vypočítává, mělo vliv na bodové ohodnocení zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených na sto tisíc obyvatel. Většímu bodovému poklesu ale zabránil růst reprodukčního čísla na 0,93, za což naopak body přibyly.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:44|

„Tlaky jsou obrovské, polovina lidí chce přísnější opatření, druhá nechce žádná,“ říká ministr Blatný

Ministerstvo zdravotnictví v pátek představilo plán, jak se budou měnit opatření, která omezují fungování společnosti v závislosti na šíření nemoci covid-19. Podle svých slov je ministr Jan Blatný (za ANO) pod velkým tlakem, protože je společnost rozdělená. Část lidí chce opatření zpřísnit a část je chce zrušit úplně. Zároveň uvedl, že na rozdíl od svého předchůdce by k úplnému zavření všech škol nepřistoupil. Ministr byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 20:06|

Lékárníci mají nového prezidenta. Komora si zvolila Aleše Krebse

Vedení České lékárnické komory (ČLnK) převezme její dosavadní viceprezident Aleš Krebs. Zvítězil v noční volbě nového prezidenta a stane se nástupcem Lubomíra Chudoby, kterému uplynula dvě funkční období a musel tak skončit. Nový šéf komory je vedoucím lékárníkem v lékárně Slatinice u Olomouce. V nočních volbách na sjezdu komory v Benešově porazil člena představenstva ČLnK Martina Kopeckého, který působí v Grémiu majitelů lékáren. Kopecký se ale stal viceprezidentem.
2. 11. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 12:10|

Lékař i lékárník si budou moci zjistit, jaké medikamenty pacient bere. Jeho souhlas nepotřebují

Ošetřující lékaři, lékárníci a zdravotničtí záchranáři budou mít přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Sněmovna opětovně schválila vládní novelu, která takzvaný lékový záznam pacienta zavede. Poslanci v úterý odmítli senátní návrh, aby pacient musel dát lékárníkovi k nahlížení do seznamu svých léků kvůli obavám ze zneužití dat aktivní souhlas.
24. 9. 2019|

V Česku chybí některé léky, ministerstvo chce zavést zpozdné pro dodavatele

Nedostatečné zásoby některých léků, pro které navíc nemusí být alternativa, trápí lékárníky i pacienty v Česku. Týká se to třeba i léku Digoxin, který pro pacienty s onemocněním srdce nebyl v českých lékárnách dostupný, a ministerstvo zdravotnictví chce proto pro dodavatele léků stanovit sankce v případě nedodání léku do dvou dnů.
6. 1. 2019|