TÉMA

Jiří Ovčáček

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol
Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|ČTK
Bývalý prezident Zeman je v nemocnici. Kvůli krevní sraženině podstoupil operaci
Bývalý prezident Miloš Zeman je po operaci. Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnice Motol v Praze, její mluvčí Pavlína Danková uvedla, že příčinou bylo náhlé nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že hospitalizace souvisí s cukrovkou a trvat by měla zhruba týden. V předchozích dnech Miloš Zeman přijímal návštěvy a vystoupil taky v rozhovoru pro Českou televizi.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:14|ČTK
Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu
Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.
19. 4. 2023|
Zeman na závěr mandátu omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře
Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Infomoval o tom mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Prvotní informaci o milosti zveřejnil na webu Hradu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, firmu ale nejmenoval.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:22|
Mynář rezignuje k 8. březnu, sdělila Vohralíková. Ovčáček zatím odchod řeší
Další lidé z kanceláře končícího prezidenta oznámili odchod. Jde o mluvčího Jiřího Ovčáčka a vedoucího Vratislava Mynáře. Ten dal výpověď ve středu. Nastupující šéfka kanceláře zvoleného prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková má k dispozici informace o rezignaci sedmi nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana.
1. 3. 2023|
NBÚ se zabývá utajovanými žádostmi o abolice, čeká na vyjádření Hradu
Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se začal zabývat utajovanými dokumenty, ve kterých prezident Miloš Zeman požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis k abolici. České televizi to řekl mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. NBÚ zkoumá, zda Hrad utajil dokumenty oprávněně, momentálně čeká na jeho vyjádření. Prezidentská kancelář eviduje dva dopisy, ve kterých Zeman žádal premiéra o spolupodpis k abolici. Podle informací Deníku N chtěl prezident zastavit prověřování dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků.
22. 2. 2023|Šimon Rogner
Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou
Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.
22. 2. 2023|
Novák z prezidentské kanceláře nabídne rezignaci, Kruliš a Hlinovský dali výpověď
Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na tuto funkci. V samotné kanceláři chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, kde nedávno vyhrál výběrové řízení, oznámil v pátek. Potvrdil tak informace Hospodářských novin. Podle Deníku N v hradní kanceláři podali na konci ledna výpověď hradní protokolář Vladimír Kruliš a ředitel prezidentova sekretariátu Jaroslav Hlinovský.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 14:08|
Výroky Stehlíkové o Zemanovi nebyly trestným činem, potvrdila podle Seznam Zpráv žalobkyně
Státní zastupitelství potvrdilo odložení případu výroků psychiatričky a bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Miloše Zemana. Uvedl to server Seznam Zprávy. Stehlíková v médiích zpochybňovala, zda v době své nemoci rozhodoval o fungování úřadu hlavy státu sám Zeman, nebo tak za něj činili lidé z jeho okolí. Hrad kvůli tomu podal na Stehlíkovou trestní oznámení pro křivé obvinění. Policisté pak uvedli, že Stehlíková se nedopustila trestného činu. Proti tomu Hrad podal stížnost. S ní ale neuspěl.
2. 2. 2023|
Šarapatka hrozí Zemanovi exekucí, pokud se mu neomluví
Ve sporu prezidenta Miloše Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou jsou podle Zemanova advokáta Marka Nespaly splněny všechny předpoklady pro to, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost pravomocného rozsudku. Podle verdiktu se má Zeman Šarapatkovi omluvit za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Lhůta pro omluvu Zemanovi končí v pondělí. Šarapatkův advokát Artur Ostrý uvedl, že v úterý podá exekuční návrh, aby se omluvy domohl. Je podle něj zřejmé, že Zeman povinnost nesplní.
16. 1. 2023|
Zeman hovořil se Si Ťin-pchingem. Zastal se Home Creditu a vyzdvihl čínský potenciál na Ukrajině
Prezident Miloš Zeman hovořil v pondělí přes video s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Mluvili o vzájemných vztazích, pozici českých firem na čínském trhu nebo o mezinárodní situaci. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.
9. 1. 2023|
Hradní úředníci dostali loni rekordní odměny. Mynář bezmála 900 tisíc
Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář dostal na mimořádných odměnách 895 tisíc korun, celkem měl čistý příjem asi 2,4 milionu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR). V porovnání s dříve zveřejněnými údaji dostali vedoucí zaměstnanci KPR před koncem Zemanova mandátu nejvyšší odměny od roku 2016. Hrad mezi devět úředníků rozdělil celkem 3,87 milionu korun.
6. 1. 2023|
Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech
Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:27|
Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru
Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.
1. 1. 2023|
Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Společnost pořádá trhy na Hradě
Na Pražském hradě se už tradičně konají vánoční trhy. Firma Astacus jednatele Michala Pechana si letos kromě prostoru za katedrálou pronajala také část druhého nádvoří. Několik Pechanových zaměstnanců přitom v minulosti sponzorovalo Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ). Hrad žádný střet zájmů nevnímá.
26. 11. 2022|
Policie doporučuje zachovat kontroly na Hradě. Prezident Zeman žádal jejich zrušení
Policie prozatím doporučila zachovat bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Je to sídlo hlavy státu a jedna z nejnavštěvovanějších památek, což z něj dělá potenciálně atraktivní měkký cíl. Pokud se bezpečnostní situace změní, policisté jsou připraveni opatření změnit, sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. O zrušení či zásadní úpravu kontrol u vstupu na Hrad požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) prezident Miloš Zeman. Nepovažuje je nyní za správné a v souladu se zájmy občanů.
10. 11. 2022|
Zeman vetoval novelu státního rozpočtu na letošek. Vadí mu nižší příjmy
Prezident Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů. Zeman to uvedl v dopise, který poslal předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Na webu Pražského hradu o tom ve čtvrtek informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sněmovna bude muset prezidentovo veto přehlasovat většinou 101 poslaneckých hlasů na řádné schůzi. Premiér Petr Fiala (ODS) nepochybuje, že se veto přehlasovat podaří, prezidentův krok ho nepřekvapil.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 22:56|
Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu
Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|
Prezidentovy lékařské zprávy podle státních zástupců nikdo nepadělal
Státní zastupitelství nenašlo žádné skutečnosti, které by vedly k podezření na padělání lékařské zprávy prezidenta Miloše Zemana při jeho loňské hospitalizaci. Věc proto takzvaně založilo bez přijetí dalších opatření. V tiskové zprávě to ve středu uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podnět k prověření věci podal Zeman v červnu s tím, že mohlo jít o sabotáž.
5. 10. 2022|
Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice
Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|
Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici, dle Hradu plánovaně
Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na plánované kontrole vyživovací sondy. Po její kontrole bude propuštěn, řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 13:46|
Kauzu milosti pro podnikatele Podroužka bude znovu řešit policie, píší Seznam Zprávy
Policie se musí dál zabývat milostí, kterou prezident Miloš Zeman udělil kvůli vážné nemoci podnikateli Pavlu Podroužkovi. Server Seznam Zprávy píše, že žalobkyně zrušila rozhodnutí o odložení případu. Prověřování policisté přerušili v polovině července, protože se podle nich trestný čin nestal. Omilostněný muž ale podle dřívějších zpráv médií dále podnikal, řídil své firmy nebo cestoval.
25. 7. 2022|
Česko za půl roku vystoupí z postsovětských mezinárodních bank. Návrh vlády podepsal Zeman
Prezident Miloš Zeman podepsal vystoupení Česka z postsovětských institucí, jimiž jsou Mezinárodní investiční banka (MIB) a Mezinárodní banka hospodářské spolupráce (MBHS). Výpověď, kterou navrhla vláda, začne platit za půl roku. Na hradním webu to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
27. 4. 2022|
Hrad podle prověrky skartoval zprávu o Vrběticích omylem, uvedlo Aktuálně.cz
Kancelář prezidenta republiky skartovala tajnou zprávu o výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku omylem a porušila předpisy při práci s dalšími tajnými dokumenty. Uvedl to v pondělí server Aktuálně.cz na základě vyjádření ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jaromíra Kadlece. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že kontrola na Hradě neodhalila, že by byla ohrožena ochrana utajovaných informací. Vzniklo pochybení administrativního charakteru.
21. 3. 2022|