TÉMA

Grand Canyon

Území poblíž amerického Grand Canyonu je nově chráněné jako památka

Americký prezident Joe Biden vyhlásil poblíž Grand Canyonu v Arizoně chráněnou oblast o rozloze téměř milionu akrů (přes čtyři tisíce kilometrů čtverečních). Podle republikánů Biden tímto krokem ohrozil ekonomiku i bezpečnost země, dlouhodobě o něj ale usilovaly místní indiánské kmeny.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:10|

Jihozápad Spojených států se potýká s desítkami požárů, město Flagstaff zahalil kouř

Na jihozápadě Spojených států po období horkého a suchého počasí hoří desítky požárů, z nichž jeden zakryl kouřem arizonský Flagstaff a vynutil si málokdy vídané úplné uzavření rozsáhlé přírodní rezervace, která město obklopuje. Právě Arizona je podle agentury AP vlnou lesních požárů zasažena nejvíce. Vedra v oblasti zřejmě polevují, hrozí ovšem nové ohně zažehnuté blesky.
22. 6. 2021|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|
Počasí

Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.
3. 1. 2019|