TÉMA

Tři oříšky pro Popelku

Lidé vyznávají vaši Popelku, jako kdyby to byla naše národní postava, říká režisérka norského remaku

Tvůrci norského zpracování Popelky chtěli navázat na původní film, zároveň se ale snažili o moderní výraz. V Událostech, komentářích to řekla režisérka remaku Tři přání pro Popelku Cecilie A. Mosliová. Filmařka také uvedla, že považuje za poctu, že se její snímek promítá i v České republice.
21. 12. 2021|

Jsem princem, ať chci, nebo ne, smiřuje se s životní rolí Pavel Trávníček

Herecké hvězdy se dnes vyrábějí během čtyřiadvaceti hodin, míní Pavel Trávníček. Z něho hvězdu udělala první velká filmová role – princ v pohádce Tři oříšky pro Popelku. A pro většinu diváků především princem zůstává i o téměř půlstoletí a spousty dalších rolí později. O Popelce mluvil jako host Interview ČT24.
14. 6. 2021|

Půvabná a veselá herečka s nadhledem a sebeironií, vzpomínají kolegové na Šafránkovou

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Její kolegové na ni vzpomínají jako na nadanou a milou herečku, která i přesto, že ztvárňovala spíše komické role, byla skvělá i v těch vážných. Vyznačovala se nadhledem, vtipem a sebeironií.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:54|

Popelka v norském remaku má být vzorem pro současné dívky. Cool ale byla i ta Vorlíčkova

Norové natáčí novou verzi Tří oříšků pro Popelku. Původní pohádka je neodmyslitelnou součástí norského vánočního programu, podobně jako i v Německu a samozřejmě pro české diváky. Premiéra se připravuje na listopad, novou Popelku, jako dívku, která má odvahu být sama za sebe, ztvární norská zpěvačka Astrid S.
12. 3. 2021|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

„Gott prostě neumírá.“ Umělci vzpomínají na Karla Gotta

Karel Gott, jenž v úterý zemřel ve věku osmdesáti let, se za desetiletí své kariéry potkal s řadou osobností. Jeho kolegové z umělecké branže o něm mluví jako zpěvákovi s jedinečným hlasem a smyslem pro humor, který věděl, co chce, a byl velmi pracovitým profesionálem. Chtěl lidi spojovat, ne rozdělovat – zaznívá i v souvislosti s Gottovou kariérou v dobách normalizace.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 18:29|

„Kdyby se narodil v Hollywoodu, znala by ho celá zeměkoule“

Mistr komedie a inteligentního humoru, který v českém filmu nemá sobě rovného. Tak vzpomínají kolegové na režiséra Václava Vorlíčka. Autor pohádky Tři oříšky pro Popelku, komedie Pane, vy jste vdova! nebo seriálu Arabela v úterý zemřel. „Kdyby se narodil v Hollywoodu, tak by ho znala celá zeměkoule,“ říká o něm režisér Zdeněk Zelenka.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 21:05|

Zemřel režisér Václav Vorlíček. Autor Popelky, Arabely i Dívky na koštěti

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček. Natočil oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova! a Dívka na koštěti. Zprávu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. V roce 2017 získal Vorlíček na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.
6. 2. 2019|