TÉMA

Paolo Sorrentino

Na festivalu v Benátkách uspěl Netflix, ceny mají Cruzová nebo Kerekes a Ostrochovský

Zlatého lva, tedy hlavní cenu 78. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, získalo francouzské drama L'Événement režisérky Audrey Diwanové, které vzniklo podle autobiografické předlohy Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, která chce jít ve Francii na počátku 60. let na potrat, což bylo tehdy nezákonné. V hereckých kategoriích bodovala Penélope Cruzová za snímek Paralelní matky a John Arcilla za film On the Job: The Missing 8.
11. 9. 2021|

Benátky promítnou debut Gyllenhaalové a adaptaci Duny, festival zahájil Almodóvar

Nový film Pedra Almodóvara otevřel 1. září filmový festival v Benátkách. Jeho Paralelní matky jsou zároveň jedním z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži. Mimo soutěž patří k očekávaným titulům například nová adaptace sci-fi příběhu Duna. Nejstarší filmová přehlídka na světě potrvá letos do 11. září.
2. 9. 2021|

Tip z iVysílání: Trochu boží, trochu peklo. Mladý papež se vrací na ČT

První americký papež pije kolu a klidně si zapálí, jinak je ale naprosto konzervativní. Že by se ale církev pod jeho vedením nechala nakazit moderní dobou, to jeho ovečky čekat nemůžou. Do zákulisních her fiktivního Vatikánu, kde úřaduje nevyzpytatelný Jude Law, zavedl režisér a scenárista Paolo Sorrentino diváky už před pár lety. Na počátku prázdnin se jeho Mladý papež vrátil na obrazovky České televize, po omezenou dobu je možné odvysílané díly tohoto seriálu přehrát i v iVysílání.
7. 7. 2020|

Recenze: Prozaický debut režiséra Sorrentina by obstál i bez slavného jména

Inspiraci pro svůj debutový román našel italský režisér a scenárista Paolo Sorrentino ve vlastním filmu. Kniha Všichni mají pravdu však zaujme především literárními kvalitami.
30. 7. 2019|

Recenze: Oni a Silvio, to jsme přece my

Paolo Sorrentino připravil pro diváky další filmovou bakchanálii, hraný film o Silviovi Berlusconim. Jeho nejnovější dílo Loro (v překladu Oni), které český distributor KVIFF Distribution pouští do tuzemských kin pod názvem Oni a Silvio, je napěchováno vypracovanými obrazy, promyšlenými scénami, dynamizující hudbou a odhalujícími dialogy – to vše v takové míře, že se tento zajímavý tvůrce jen stěží bude bránit nařčení z opulentnosti a okázalého manýrismu. Naštěstí tato uhrančivá forma nepostrádá zajímavý obsah, který případnou vnější nabubřelost opodstatňuje.
16. 11. 2018|