TÉMA

Karel Kramář

Před 105 lety vzniklo Československo. Vybojovali ho politici, diplomaté i prostí vojáci

Když poslední rakousko-uherský císař Karel I. vydal 16. října 1918 manifest proklamující federalizaci monarchie, bylo již na záchranu habsburského mocnářství pozdě. O necelé dva týdny později, 28. října 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát, který s tragickou přestávkou způsobenou druhou světovou válkou vydržel až do konce roku 1992. Tehdy se rozpadl na Českou a Slovenskou republiku.
28. 10. 2023|

Kramářova vila se na svátky otevřela návštěvníkům, přístupné jsou interiéry i zahrada

Obyvatelé a návštěvníci Prahy mohou během středečního svátečního dne navštívit Kramářovu vilu v Letenských sadech. Interiéry rezidence českých premiérů i zahrada s výjimečným výhledem na Vltavu a pražské panorama budou veřejnosti přístupné i ve čtvrtek, kdy je také volný den. Budova na staré baště v současnosti slouží k reprezentačním účelům a setkání premiéra převážně se zahraničními státníky. Jméno získala po předsedovi první československé vlády Karlu Kramářovi, který si ji nechal postavit na začátku minulého století.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 09:33|

Kramářova vila se otevřela návštěvníkům, prohlédnout si mohli interiéry i zahradu

Kramářova vila v pražských Letenských sadech se o sobotě otevřela návštěvníkům. Prohlédnout si mohli interiéry i zahradu s výhledem do údolí Vltavy. Budova rezidence českých premiérů v současnosti slouží k reprezentačním účelům a setkání převážně se zahraničními státníky. Jméno získala po předsedovi první československé vlády Karlu Kramářovi, který si ji nechal na staré baště postavit na začátku minulého století.
3. 6. 2023Aktualizováno3. 6. 2023, 19:35|

Československo vznikalo doma i v zahraničí, zásluhou politiků či legionářů

Založení československé republiky v roce 1918 je jedním z nejvýznamnějších milníků historie českých zemí. Odpoutání od Rakouska-Uherska předcházely roky politického i vojenského úsilí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Od vyhlášení samostatnosti uplynulo ve čtvrtek 103 let.
28. 10. 2021|

Československo oslavilo 102. narozeniny. Semkněme se znovu a těžké období překonáme, vyzval na Vítkově Babiš

Česko prochází 102 let od vzniku Československa velmi těžkým obdobím. Jeho obyvatelé by se proto měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) semknout a překonat jej. Babiš byl jedním z politiků, kteří přišli na Vítkov položit věnce. Nepoložili je – jako obvykle – společně během pietního aktu. Ten armáda kvůli stále sílící pandemii covidu-19 zrušila. Místo toho přijížděli postupně. V poledne uctila státní svátek také Hradní stráž slavnostním střídáním, při kterém zazněla státní hymna.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 19:46|

Astronom, letec a kouzelník, který vybojoval Československo. Před 140 lety se narodil Štefánik

Politik, generál, diplomat, ale také letec, astronom, cestovatel i kouzelník. Spolu s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem stál Milan Rastislav Štefánik u založení samostatného Československa. Dodnes provokuje otázka, jak by okouzlující vyjednavač a odhodlaný vůdce ovlivnil první republiku a meziválečné dění. Jenže zahynul v pouhých 38 letech v troskách letadla, kterým se vracel do vlasti. Loni od Štefánikovy tragické smrti uplynulo sto let, nyní je tomu 140 let od jeho narození.
21. 7. 2020|

Ondřej Vetchý bojuje o svobodné Československo. Jako Alois Rašín

Vyhlášení samostatného Československa bývá nejčastěji spojováno se jmény Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše. V jejich stínu zůstávají další hrdinové českého zápasu o nezávislost a vůdcové domácího odboje Alois Rašín či Karel Kramář. Ke stému výročí vzniku republiky proto Česká televize natočila dvoudílný film Rašín, který vypráví o konci monarchie skrze jejich osudy. Ve snímku Jiřího Svobody se v hlavních rolích objeví Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil. První díl uvede ČT1 v neděli 14. října večer, druhý díl pak o týden později.
2. 10. 2018|