TÉMA

Tóra

Komunisté z Československa do Londýna prodali staleté tóry, dnes slouží v náboženských komunitách po celém světě

V Londýně se v neděli konala mimořádná oslava. V tamní Westminsterské synagoze si připomněli přesně šedesát let od chvíle, kdy do britské metropole dorazila více než tisícovka vzácných textů hebrejské bible, kterým se říká tóry. Dané svazky pocházely z tehdejšího Československa a dnes se používají nejen v Británii, ale po celém světě.
4. 2. 2024|

Velká synagoga v Plzni se po dvou letech oprav otevře veřejnosti. Obnovou prošla i rituální lázeň

Po tříleté velké rekonstrukci za sto milionů korun se 10. dubna poprvé otevře plzeňská Velká synagoga na Klatovské třídě. Slavnostní znovuotevření zahájí průvod, který do jedné z pěti největších synagog na světě vnese ze Staré synagogy ve Smetanových sadech svitek Tóry vytvořené na konci 19. století, řekl předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy. Löwy Tóru spolu s vrchním zemským rabínem nakonec uloží do svatostánku uvnitř synagogy.
2. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 13:30|

Plzeňská tóra je ve skutečnosti z Bavorska, odhalil donační nápis

V Plzni finišuje stomilionová oprava Velké synagogy. Ještě před jejím otevřením se tamní židovská obec rozhodla náležitě dozdobit plzeňské tóry a také se více dozvědět o historii svitků. Nápis na nástavcích překvapivě prozradil, že největší tóra pochází z Bavorska.
7. 3. 2022|

Pelhřimovské muzeum bible získalo 200 let starý svitek tóry z desítek zvířecích kůží

Malé muzeum Bible v obci Starý Pelhřimov získalo unikátní, 29 metrů dlouhý svitek tóry vytvořený z desítek zvířecích kůží. Napsaný byl na začátku 19. století ve východní Evropě, možná v Sudetech. Muzeu ho věnovala americká nadace God's Ancient Library, která v Izraeli nakupuje staré svitky a předává je školám a muzeím po celém světě.
19. 9. 2018Aktualizováno19. 9. 2018, 18:40|