TÉMA

Vyloučené lokality

V motivaci dětí problém nevidím, přicházejí k nám samy, říká trenér fotbalistů „z ulice“

Fotbalový nadšenec a trenér Lukáš Pulko zvolil neobvyklý způsob hledání talentů. Založil fotbalový klub Mongaguá, který se zaměřuje na děti „z ulice“. Výměnou za sportovní zázemí po nich chce dobré známky a slušné chování. V disciplíně a motivaci dětí problém nevidí, přicházejí samy, popsal v Událostech, komentářích. Projekt se postupně rozšiřuje do měst po celém Česku.
1. 8. 2023|

„Když mě pozná majitel, vyhodí nás z bytu.“ Reportéři ČT natáčeli v sociálně vyloučených lokalitách

Každodenní realitu v současných vyloučených lokalitách tvoří bytová nouze, nezaměstnanost či exekuce. Mnohdy v nich chybí veřejná doprava a dostat se z nich na nákup nebo třeba do školy či práce je problém. Žije v nich přes sto tisíc lidí, celkem jde více než o šest set míst po celé České republice. Pro Reportéry ČT natáčely Barbora Loudová a Silvie Kleková.
22. 5. 2023|
Doporučujeme

Vulgarismy v Mostě lidem nevadí, v Dobrém ránu ano, přitom jazyk zhrubl všude, říká Prušinovský

S Českou televizí spolupracuje režisér a scenárista Jan Prušinovský opakovaně, mimo jiné jako tvůrce několika komediálních seriálů. Největší pozdvižení vyvolal Most!, jehož verze se právě vysílá v Maďarsku, a před pár dny diváci zhlédli závěr seriálu Dobré ráno, Brno!, v němž si Prušinovský dělá legraci ze zákulisí televizní instituce. Brzy začne točit pokračování. V Interview ČT24 mluvil o tom, do jaké míry je seriálové Dobré ráno fikce a proč vulgarismy z úst moderátorů ranního vysílání vadí divákům víc než od štamgastů hospody v seriálu Most!
6. 3. 2023|

Stát měl informace o uprchlících zjišťovat od začátku, míní hejtman Schiller

„Systém začleňování a přerozdělování uprchlíků měl být nastaven už dřív a my na to jako hejtmani upozorňovali od začátku,“ prohlásil v Interview ČT24 hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Zmínil rovněž, že stát by měl běžence motivovat k tomu, aby se přestěhovali do oblasti, kde jsou volné kapacity. Dodal, že pro uprchlíky vznikne informační systém, který však bude aktivní až v červnu.
18. 5. 2022|

Počet nových případů covidu mírně stoupl, vakcinační týmy jedou do vyloučených lokalit

Laboratoře ve středu potvrdily v Česku 205 nových případů nemoci covid-19, o 11 více než před týdnem. V poslední době počty v mezitýdenním srovnání většinou klesají, naposledy stouply minulý čtvrtek. Vyplynulo to z údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:05|

Od zavedení distančního vzdělávání uběhl rok. Část rodin se do něj přesto nezapojuje

Přesně před rokem se kvůli nástupu covidu-19 na rozhodnutí vlády poprvé zavřely základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Distanční výuka přinesla řadu potíží, ať už technických, protože ne všichni měli doma počítač a internet, nebo taky vzdělávacích, část dětí školu on-line ignoruje. Například v Ostravě je takových žáků podle odhadů několik stovek.
11. 3. 2021|

Podpora demolic ve vyloučených lokalitách má malý přínos, uvedl kontrolní úřad

Z podpory na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách dalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) peníze i na demolice v obcích, kde vyloučené lokality nejsou, vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle ministerstva jsou závěry ryze formální a byrokratické, nezohledňují podstatu problematiky lokalit.
10. 8. 2020|

Dva bytové domy v Kroměříži jdou k zemi. Radnice tak chce místo zklidnit

Bourání dvou bytových domů a skladiště začalo ve středu v Kroměříži v lokalitě Račín. Donedávna v městských bytech žilo asi padesát nájemníků, velká část z nich ale městu za bydlení dlužila. Některým radnice našla náhradní ubytování, jiné město exekučně vystěhovalo. Po demolici by na místě měly vzniknout byty pro seniory.
22. 8. 2018|