TÉMA

Dušan Jurkovič

Jakub Berdych Karpelis si samo sebou donesl do Jurkovičovy vily nábytek i svačinu

Pozvání do Jurkovičovy vily v Brně přijal nově umělec a designér Jakub Berdych Karpelis, který se věnuje především konceptuální tvorbě s tradičními materiály jako kámen, sklo nebo porcelán. Se secesním domem a jejím architektem Dušanem Jurkovičem interaguje nejen svými díly, ale i názvem výstavy – Samosebou.
29. 5. 2023|

Na pozemku vyhořelé Slovácké búdy v Luhačovicích vyrostly dvě černé stavby. Řeší se jejich odstranění

Známé lázně Luhačovice řeší delikátní problém. V lázeňské zóně stojí dvě černé stavby. Vybudoval je místní podnikatel Vladislav Jarošek, který koupil pozemek po vyhořelé Slovácké búdě od architekta Dušana Jurkoviče. Stavební úřad už zahájil řízení o odstranění obou staveb.
9. 6. 2022|

Sluneční lázně v Luhačovicích končí rekonstrukci, město chce jejich památkovou ochranu

Jedna z dominant Luhačovic, sluneční a vodoléčebné lázně, bude znovu vypadat jako v době svého vzniku v roce 1902. Místo vodoléčby z nich sice bude muzeum, restaurátoři ale v komplexu navzájem propojených staveb obnoví všechny zdobné detaily tak typické pro secesní tvorbu architekta Dušana Jurkoviče.
17. 1. 2022|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Luhačovické sluneční lázně se vracejí do podoby, kterou jim vdechl architekt Jurkovič

Sluneční a vodoléčebné lázně se mají opět stát jednou z dominant Luhačovic. Rekonstrukce jim vrátí podobu z doby vzniku v roce 1902. Historické unikáty začíná komplex architekta Dušana Jurkoviče ukazovat už teď, během opravy.
14. 6. 2021|

Na Kunětickou horu se vrátil básník dřeva. Část hradu je znovu vybavená podle Jurkoviče

Národní památkový ústav (NPÚ) ve čtvrtek slavnostně zakončil jednu z etap obnovy hradu Kunětická hora na Pardubicku. Projekt nazvaný Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva vrací památce zčásti podobu, jakou získala za první republiky podle plánů známého architekta. Z původního vybavení interiéru, které Jurkovič navrhl, se zachovalo jen obložení stropů a částečně i stěn v paláci v západní části hradu, řekl kastelán Miloš Jiroušek.
20. 5. 2021|

Volby ve Zlínském kraji mohou ovlivnit i osud nové krajské nemocnice

Zlínský kraj byl jedním z mála, které ve volbách v roce 2016 nezasáhla vlna vítězství ANO. Do vedení se postavila koalice vedená Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), který se snaží prosadit kontroverzní plány na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. V končícím volebním období obyvatele kraje poznamenal zejména nepovedený start železniční revoluce nebo nedokončený systém integrované dopravy.
4. 9. 2020|

Libušín přivítá po obnově první návštěvníky, restaurace otevře až na podzim

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce. Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela. Muzeum se poté rozhodlo pro rekonstrukci objektu, který byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou. Celkové náklady na obnovu Libušína přesáhly sto sedmnáct milionů korun.
28. 7. 2020|

Místo oslav schůze věřitelů. Před 150 lety vznikl brněnský ženský spolek Vesna

Jako pěvecký sbor vznikl před 150 lety brněnský ženský spolek Vesna. Ideály snažící se o zlepšení vzdělání a postavení žen ve společnosti rozšířily aktivity sdružení. S Vesnou v době jejího rozkvětu spolupracovala řada významných osobností, spolek také vybudoval i mnoho škol. V posledních letech se ale kupily problémy a kdysi významný ženský spolek tak 150 let od založení skončil v insolvenci.
18. 7. 2020|

Rekonstrukce Libušína skončila. Muzeum hledá nájemce

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech je u konce. Veřejnosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Libušín, společně se sousedním hotelem Maměnka, spravuje Národní muzeum v přírodě, které teď hledá nájemce obou objektů.
12. 5. 2020|

Libušín otevře v pestrých barvách. Roubenou chatu dokončují dělníci

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech finišuje, zvenčí je objekt téměř hotový, řada prací je dokončená i v interiéru. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít letošní rok před letní návštěvnickou sezonou. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v březnu 2014. Muzeum poté rozhodlo o obnově objektu.
10. 1. 2020|

Jedinečná křížová cesta z kachlů zase zdobí Svatý Hostýn

Křížová cesta z kachlů na Svatém Hostýně na Kroměřížsku je světovou raritou. Sto let stará zastavení decimovalo nepříznivé klima, několikaletá práce restaurátorů je ale zachránila od jisté zkázy. Jako poslední se dočkalo opravy desáté zastavení křížové cesty, která vznikla podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.
22. 11. 2019|

Jurkovičovy dřevěné skvosty zdobí Pustevny už 120 let. Libušín i Maměnku si lidé prohlédnou příští rok

Dvě dominanty beskydského vrcholu Pustevny, Libušín a Maměnka, slaví 120 let od svého otevření. Zdobné dřevěné stavby architekta Dušana Jurkoviče se momentálně vrací do své původní podoby. V případě Libušína je to však o něco složitější, protože se musí postavit celý znovu. Dříve hojně navštěvovanou útulnu totiž před pěti lety kompetně zničil požár.
7. 8. 2019|

Státní zástupce znovu obžaloval muže, který opravoval komín vyhořelého Libušína

Za požár chaty Libušín na beskydských Pustevnách půjde znovu před soud muž z Karvinska. Podezřelý je ze zanedbání opravy komínových těles, hrozí mu až osm let vězení. Státní zástupce Jiří Sachr ČT potvrdil, že na muže podal obžalobu. Poprvé to udělal už před dvěma lety, vsetínský soud tehdy věc ale policii vrátil k došetření.
14. 6. 2019|

Vyšetřování požáru Libušína skončilo. K soudu by měl jít opravář komínu Jurkovičovy chaty

Vsetínská policie ukončila vyšetřování požáru chaty Libušín architekta Dušana Jurkoviče na Pustevnách. Opětovná obžaloba by měla padnout za několik dnů. Trestní odpovědnost za požár policie i státní zastupitelství připisují muži z Karvinska, který údajně v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 14:55|

Pět let od požáru Libušína finišují řemeslníci na Pustevnách s novou stavbou

Přesně pět let uplynulo od požáru, který zničil historickou chatu Libušín na beskydských Pustevnách. Na místě spáleniště už stojí nová stavba. Úplně hotovo ještě není, ale víc než stomilionová obnova památky má skončit ještě letos.
3. 3. 2019|

Procházka po nepostavených domech. Virtuální prohlídka ukáže nerealizované návrhy Dušana Jurkoviče

V Luhačovicích si připomínají 150 let od narození slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který zdejším lázním vtiskl nezaměnitelnou tvář. Místní muzeum proto připravuje speciální kabinet Dušana Jurkoviče, kde se návštěvníci díky virtuální prohlídce projdou po jeho nikdy nepostavených domech.
28. 8. 2018|