TÉMA

Dvořákova Praha

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Na Dvořákově Praze zazní Rusalka, vrací se Clevelandský orchestr

Téměř tři desítky vystoupení a doprovodných akcí nabízí ve svém programu festival Dvořákova Praha. Posluchači v pražském Rudolfinu se mohou mimo jiné těšit na koncertní provedení opery Rusalka, za jeden z vrcholů považuje ředitel přehlídky Jan Simon vystoupení Clevelandského orchestru. Ten je spojen i s českým komponistou Bohuslavem Martinů, který na objednávku orchestru napsal symfonii.
8. 9. 2022|

Moderní nástroje jsou často až příliš dokonalé, říká klavírista Lukáš Vondráček

Orchestr Collegium 1704 odjel do Varšavy. Na osmnáctém ročníku festivalu Chopin a jeho Evropa uvede dva koncertní programy. Součástí jednoho z nich bude vystoupení jednoho z nejslavnějších českých klavíristů současnosti Lukáše Vondráčka. Ten dlouhodobě žije ve Spojených státech, v Polsku uvede ne často hraný Dvořákův klavírní koncert, navíc poprvé v historii na dobový nástroj. Natáčela s ním Anna Zuzánková.
18. 8. 2022|

Festival Dvořákova Praha odmítl ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medaili nikoliv

Svůj program v reakci na ruskou agresi upravují některé kulturní instituce a akce. Festival Dvořákova Praha zrušil zářijové vystoupení ruského dirigenta Valerije Gergijeva. Důvodem je jeho podpora současné ruské zahraniční politiky a prezidenta Vladimira Putina. Naopak písničkář Jaromír Nohavica nechce vracet vyznamenání, které od Putina před čase obdržel – dostal je podle svých slov za písně. Slovácké divadlo se svůj názor na aktuální situaci rozhodlo říct zařazením nové hry o ruských dezinformacích.
25. 2. 2022|

Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.
4. 9. 2020|

Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.
19. 5. 2020|

Antonín Dvořák je otcem americké koncertní hudby, říká houslista Shaham

Houslový virtuos Gil Shaham se řadí ke špičce ve svém oboru. Americký houslista koncertoval s většinou světových orchestrů, aktuálně přijel do Česka, aby své umění předvedl na festivalu Dvořákova Praha. Je také kurátorem komorní řady této přehlídky. Jako účinkující před publikum předstoupil poprvé, ale ne naposledy v úterý.
11. 9. 2019|

„Jen neprodlévej, skoč a pojď!“ Začíná festival Dvořákova Praha

V předvečer výročí narození Antonína Dvořáka začíná tradičně hudební festival, který nese jméno tohoto významného českého skladatele. Jedenáctou Dvořákovu Prahu zahájí baladická kantáta Svatební košile, vrcholem programu pak bude provedení oratoria Svatá Ludmila. Přehlídka zve posluchače od 6. do 21. září do Rudolfina a také Anežského kláštera, a to nejen na skladby Antonína Dvořáka, jak v rozhovoru prozradil umělecký ředitel Marek Vrabec.
7. 9. 2018|