TÉMA

Školní pomůcky

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Výbava pro prvňáčka vyjde na více než šest tisíc korun, zdražují aktovky i psací potřeby

Nástup dětí do první třídy se domácnostem prodraží. Za kompletní vybavení budoucího školáka rodiče zaplatí v průměru 6500 korun. Jak zjistila ČT, letos je kvůli zdražujícím energiím i velkoobchodním cenám papíru výbava vyjde o dvě stě korun dráž. Vůbec nejvíc se podle oslovených prodejců inflace projevuje na cenách aktovek nebo papírenského zboží. Za starší děti pak domácnosti před začátkem školního roku utratí kolem dvou tisíc korun.
7. 8. 2022|

Výbava na nový školní rok vyjde na tisíce, o pomoc s placením obědů žádá stále více rodičů

Vypravit děti do lavic bude zase o něco dražší. Na výbavu pro prvňáka by si rodiče měli připravit přibližně šest tisíc korun, pro starší děti asi dva. Další tisíce k tomu průměrně utratí za kroužky a mimoškolní aktivity. Téměř každý desátý rodič se při tom neobejde bez pomoci širší rodiny. Využít mohou také státní příspěvky či pomoc neziskových organizací. Jen v programu Obědy pro děti je letos počet žádostí rekordní.
23. 8. 2021|

168 hodin: Někteří rodiče kritizují on-line výuku. Mění se čas hodin nebo nevidí učitele

Některé děti už přes sto dní nezasedly do školních lavic. Výuka se přesunula do dětských pokojů a na brzký návrat k normálu to zatím nevypadá. On-line výuka je výzvou i pro učitele. Někde i po tři čtvrtě roce pokulhává, rodiče třeba musejí dětem učivo sami vysvětlovat. Několik nespokojených rodičů pro 168 hodin oslovily Kateřina Stibalová a Zuzana Tunová.
11. 1. 2021|

Drobná pomoc pro děti se zrakovým postižením v Etiopii přišla i z Česka

Devadesát pět procent lidí se zdravotním handicapem žije v Etiopii v chudobě. V lepším případě jsou odkázáni na pomoc rodiny, v tom horším žebrají. Hrozivou bilanci se snaží změnit projekt na inkluzi nevidomých dětí. Prvním dvaceti žákům se zrakovým postižením ve škole v Addis Abebě na nutné učební pomůcky přispělo i Česko, které jinak dotuje rozvojovou pomoc ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi hluboce podprůměrně.
16. 11. 2019|

Nevhodná taška může způsobit bolest hlavy i nevratná poškození zad. Těžké učebnice mají zůstat ve škole

Školní batoh i s pomůckami by podle doporučení neměl vážit více než 15 procent váhy dítěte, prázdný pak nejlépe do kilogramu. Aktovka by neměla být širší než ramena dítěte, horní část by s nimi měla být v jedné linii a spodní sahat pod úroveň boků. Co nejvíce pomůcek by si děti měly nechávat ve škole.
1. 9. 2018|