TÉMA

Lítačka

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Dopravní podnik nemusí platit přes 12 milionů kvůli Opencard, rozhodl definitivně soud

Pražský dopravní podnik (DPP) nemusí platit 12,5 milionů korun za údajně neoprávněné využívání licencí ke kartě Opencard. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl žalobu společnosti Castlebar. ČT to řekla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Firma si v žalobě stěžovala na to, že podnik užívá více karet, než kolik si sjednal ve smlouvě. Kvůli tomu po něm chtěla 25 milionů korun, později jen polovinu. Podle soudu ale DPP nechyboval. Verdikt je pravomocný.
21. 2. 2022|

S aplikací Lítačka a časovým kuponem na MHD si lidé v Praze mohou půjčit i některá sdílená kola

Držitelé časových kuponů na pražskou MHD v rámci aplikace Lítačka si mohou na patnáct minut zdarma vypůjčit sdílená kola společností Rekola a Nextbike. Město provozovatelům za každou výpůjčku zaplatí dvanáct korun, na zkušební projekt vyčlenilo téměř dva a půl milionu korun. Zkušební provoz potrvá do začátku příštího roku, pak ho město vyhodnotí a případně vypíše tendr na trvalého provozovatele.
11. 10. 2021|

Pražané nově zjistí skutečné polohy tramvají. Data na webu i v aplikaci se aktualizují každých 30 vteřin

Na webu pražského Dopravního podniku (DPP), Pražské integrované dopravy (PID) a idos.cz a v aplikaci Lítačka jsou pro veřejnost nově k dispozici informace o skutečném čase odjezdu tramvajových spojů z jednotlivých zastávek v Praze. Na webu mapa.pid.cz lze najít také aktuální polohy tramvají.
31. 12. 2020|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|

Každé druhé Lítačce měla letos vypršet platnost. Provozovatel slibuje automatické prodloužení

Letos končí platnost více než polovině dosud vydaných karet Lítačka – týká se to téměř půl milionu lidí. Držitelé ale nebudou muset karty, které slouží mimo jiné jako nosiče předplatních jízdenek v pražské MHD, vyhazovat. Těm, kterým má platnost skončit v roce 2020, provozovatel životnost prodlouží do roku 2023. České televizi to řekl mluvčí Operator ICT Petr Habáň. Podle něj bude provozovatel lidi o konci platnosti informovat buď pomocí SMS zprávy, nebo e-mailem.
21. 1. 2020|

Pražští revizoři vyfasovali power banky. Kupony MHD lze nově nahrát do mobilu, pak ale nefunguje plastová karta

Předplatní jízdenky se i v Praze stěhují do mobilů. Využití aplikace PID Lítačka k prokazování revizorům má však háček. Stále platí, že je možné předplatní kupon propojit jen s jedním nosičem – dopravní podnik to zdůvodňuje snahou předejít zneužití. Kromě mobilů je možné použít zelené městské karty Lítačka, In-karty Českých drah nebo platební karty některých karetních společností. Když se mobil vybije, cestující již nemá zálohu.
2. 12. 2019|

Kupony pražské dopravy bude nově možné nahrát i na platební kartu nebo In Kartu ČD

Cestující Pražské integrované dopravy (PID) si budou moci od pondělí 27. srpna nově nahrát jízdní kupony i na své bezkontaktní platební karty nebo In Kartu Českých drah. Kupon už tak nebudou muset chodit aktivovat do stanice metra k validátoru. Takzvaná virtuální Lítačka vyšla na asi čtyřicet milionů korun. Vznikla rovněž nová mobilní aplikace PID Lítačka.
23. 8. 2018|