TÉMA

Michal Mazanec

Zmocněnkyní pro lidská práva je Šimáčková Laurenčíková. O nouzovém stavu vláda rozhodne až příští týden

Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva bude dosavadní předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková. Do funkce ji ve středu vybrala vláda. Kabinet ve středu naopak nerozhodl o případném prodloužení nouzového stavu o třicet dní v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) tento krok ale věcnou podstatu má. Ve středu však chtěl hlavně otevřít diskusi. Kabinet by o stavu nouze mohl hlasovat příští týden, potvrdil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 20:34|

Vztahy s prezidentem neexistují, řekl Rychetský. Nečeká tak zájem o konzultaci k doplnění Ústavního soudu

Ústavní soud podle předsedy Pavla Rychetského vstupuje do nového roku v dobré kondici, ačkoli má o jednoho člena méně. Očekává, že prezident jmenuje brzy soudce nového, nepředpokládá ale, že s ním bude jméno konzultovat. V Interview ČT24 se Rychetský vyjádřil také k čekání na jmenování předsedy Nejvyššího správního soudu nebo k senátorské stížnosti na povinné očkování proti covidu-19.
7. 1. 2022|

V čele Nejvyššího správního soudu končí Michal Mazanec. Nástupce jmenuje ministr Blažek

Ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) v pátek končí Michal Mazanec. Letos oslavil 70. narozeniny, s koncem roku tak musí odložit talár a tím pádem opouští také funkci ve vedení soudu. Do jmenování nového předsedy povede NSS místopředsedkyně Barbara Pořízková.
31. 12. 2021|

Nejvyšší správní soud je zahlcený stížnostmi. Narůstá počet nevyřízených sporů

Na Nejvyšším správním soudu (NSS) v Brně leží nejvíc stížností v historii. Navíc se ze zákona stal jediným místem, které řeší žaloby proti opatřením v souvislosti s koronavirovou epidemií a má na starosti ještě volební stížnosti. Soudu narůstá počet nevyřízených sporů dlouhodobě.
5. 12. 2021|

Benešová navrhla na předsedu Nejvyššího správního soudu Dienstbiera, Zeman podle ní souhlasí

Současný člen Nejvyššího správního soudu (NSS) Filip Dienstbier se stal kandidátem na předsedu tohoto soudu. Navrhla ho ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na sněmu Soudcovské unie. Informaci přinesl server Česká justice. Podle Benešové s jejím návrhem souhlasil prezident Miloš Zeman.
22. 10. 2021|

V obchodě, bazénu či na kulturní akci bude moci být od července více lidí

Od 1. července se zvýší maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5000 venku, částečně i na stání, uvnitř budou moci být akce pro 2000 lidí, rozhodla v pondělí vláda. Kapacitní omezení se od července uvolní i v dalších oblastech, mimo jiné v prodejnách. Kabinet se zabýval i nošením roušek ve školách, při výuce nyní povinnost plošně zrušil. Z necovidové agendy vláda projednávala také poslanecký návrh na zmrazení platů ústavních činitelů v příštím roce. K tomu zaujala negativní stanovisko.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 23:33|

Česko vstupuje do kritického týdne, hejtmani mohou povolat mediky

V neděli stoupl počet pacientů s covidem ve vážném stavu na 1728, je to o 155 víc než před týdnem. Šíření covidu ale zpomalilo, přibylo 3923 nakažených – o víkendu se ovšem také méně testuje. Podle ministra zdravotnictví přesto nejkritičtější týden republiku teprve čeká. Hospitalizovaných bylo 7979, skoro o pět set více než předchozí neděli. Od pondělí platí zároveň pracovní povinnost části studentů v nemocnicích zavedená kvůli epidemii koronaviru, povolat je mohou hejtmani a pražský primátor.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 17:44|

Benešová slibuje pomoc Nejvyššímu správnímu soudu. Ten je zahlcen podněty a nestíhá

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) slíbila, že urychlí projednání legislativy, která má pomoci přetíženému Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Novela soudního řádu, jež rozšíří počet nepřijatelných stížností, leží v Poslanecké sněmovně od roku 2018.
15. 1. 2020|

Mynář měl podat námitku podjatosti, jinak jsou jeho výhrady nedůvěryhodné, říká prezidentka Soudcovské unie

Hradní kancléř Vratislav Mynář měl o možné podjatosti soudců Mětského soudu v Praze, kteří posuzovali jeho žalobu na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení bezpečnostní prověrky, nechat rozhodnout nezávislý soud. Pokud to ale neudělal a soudce napadá, pak jsou jeho slova nedůvěryhodná, řekla v Událostech, komentářích prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Také ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch soudí, že měl Mynář podat námitku.
26. 1. 2019|
Interview ČT24

Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali, říká Hamáček o schůzkách hradního kancléře

Soudci mají velmi slušný plat na to, aby byli schopni odolávat případnému ovlivňování. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to prohlásil v pořadu Interview ČT24 v souvislosti s debatou nad údajnými pokusy hradního kancléře Vratislava Mynáře působit na rozhodování v některých konkrétních kauzách.
23. 1. 2019|

Mynář se kvůli ústavní stížnosti sejde s Filipem, uvedl Zeman. Soudce prý o schůzce nic neví

Doporučení soudcům nejsou podle prezidenta Miloše Zemana jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Soudci by podle hlavy státu neměli žít v izolaci od lidí. Zeman to řekl v televizi Barrandov. Zároveň uvedl, že hradní kancléř Vratislav Mynář jednal se soudci z jeho pověření. Mynář by se podle Zemana měl nyní sejít se soudcem Ústavního soudu Janem Filipem, a to kvůli stížnosti hlavy státu na takzvaný lex Babiš. Filip ale v pátek na Zemanova slova reagoval, že o údajně plánované schůzce nic neví.
17. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 10:39|
Nejvyšší správní soud

Prezident jmenoval Mazance šéfem Nejvyššího správního soudu. Stihne jen třetinu funkčního období

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance, který v uplynulých 15 letech zastával funkci místopředsedy. Do čela soudu se postaví 1. října a nahradí prvního a dosud jediného předsedu soudu Josefa Baxu. Ten se stane řadovým členem nejvyšší instance správního soudnictví.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 17:24|

Novým šéfem Nejvyššího správního soudu bude dosavadní místopředseda Mazanec

Dosavadní místopředseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Michal Mazanec se od října stane šéfem tohoto soudu. Oznámil to po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Rozhodnutí musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš, Mazanec ale předpokládá, že se s ním Zeman domluvil.
21. 8. 2018Aktualizováno21. 8. 2018, 18:06|