TÉMA

AOPK

Ochránci přírody chtějí zamezit šíření asijské sršně v Česku. Pomoci mají speciální pasti

V Plzni pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) umístili do terénu první speciální past na sršeň asijskou. Před půl rokem bylo na území Česka poprvé nalezeno její hnízdo. Pasti vyvíjejí a vyrábějí výzkumníci ze Západočeské univerzity. Ochránci přírody jich chtějí v nejbližších dnech umístit převážně v Plzeňském kraji kolem osmdesáti. Pravidelně kontrolované pasti naplněné sladkou návnadou mají lákat tento invazní druh hmyzu a pomoci tak k jeho odhalení a zamezení šíření po republice.
30. 3. 2024|

Pozorování vlků odhalilo načerno postavený srub. Nevěděl jsem, že potřebuji povolení, hájí se majitel

Ministerstvo životního prostředí musí posoudit stavbu srubu v lesích v Kytlici na Děčínsku. Roubený dům stojí v zóně CHKO Lužické hory bez stavebního povolení. Právník majitele stavby uvedl, že jeho klient o nutnosti jeho získání nevěděl.
21. 3. 2024|

V Moravském krasu zbyly kvůli kůrovci už jen tři památné jehličnany. Listnáčů naopak přibývá

V Moravském krasu nedávno kůrovci podlehl památný smrk u Habrůvky. V Chráněné krajinné oblasti tak zbyly už jen tři živé takto označené chráněné jehličnany. Památných stromů jsou v krasu desítky, jde ale o listnáče, jehličnaté jsou výjimkou.
8. 9. 2020|

Zbavovat se vody, když je sucho? Proti vypouštění Velkopařezitého rybníku sepsali místní petici

Na konci srpna chtěla začít Agentura ochrany přírody a krajiny kvůli opravě hráze s vypouštěním Velkopařezitého rybníku na Vysočině. S tím, aby rybník v období sucha přišel o vodu, místní obyvatelé a turisté nesouhlasí a sepsali petici. Správce rybníku práce zřejmě odloží až na říjen.
15. 8. 2018|