TÉMA

Praha 1

Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.
13. 3. 2024|

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

Zastupitelé Prahy 1 podpořili snahu radnice o noční zákazy vjezdu. Primátora obvinili ze zvůle

Zastupitelé Prahy 1 doporučili vedení městské části, aby dál usilovalo o noční zákaz vjezdu všech motorových vozidel do části Starého Města. Koncem listopadu vyvolalo osazení zákazových značek do vybraných ulic spor s magistrátem a vedlo k jejich rychlému zneplatnění a zrušení zákazu. Zastupitelstvo městské části ve svém usnesení uznalo, že Praha 1 o chystaném zákazu dostatečně neinformovala, považuje však za důležité omezit noční hluk v historickém centru.
13. 12. 2023|

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech

Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Zruší například přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a vznikne možnost povolení pro zásobování. Rozsah zón se zatím měnit nebude, stejně tak bude město ještě řešit cenu parkovného, řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Zóny začaly fungovat v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun.
5. 12. 2023|

Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Svateb letos ubylo, páry se často berou skromně a slaví až později

Svateb v Česku ubývá. Oproti loňské svatební sezóně, která trvá od května do září, hlásí matriky v Česku pokles počtu svatebních obřadů až o dvacet pět procent. České televizi to sdělily oslovené matriční úřady. Trend potvrzují i poslední dostupná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle demografů už pro mladé lidi není vstup do manželství dostatečně atraktivní, zároveň nechtějí investovat do oslavy. Oslovení svatební dodavatelé se také shodují, že páry letos odkládaly svatby i kvůli všeobecnému zdražování.
11. 10. 2023|

Soud v kauze prodeje pražských bytů zprostil všech 28 obžalovaných

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015. Informoval o tom Radiožurnál. Mezi obžalovanými byli převážně tehdejší zastupitelé Prahy 1, mimo jiné i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Podle obžaloby byly byty prodány pod cenou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Tomáš Jarolímek zváží odvolání.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:03|

Vrabel neuspěl s námitkou na podjatost soudce. Případ míří k odvolací instanci

Soudce Lukáš Svrček nevyhověl námitce o podjatosti, kterou proti němu podal advokát pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela. Případ posléze vrátil Městskému soudu v Praze. Ten rozhoduje o Vrabelově odvolání proti čtyřměsíční podmínce za šíření poplašné zprávy. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Vrabel se brání proti trestu, který dostal za výroky o českých plánech použít jaderné zbraně proti Rusku a o následné odvetě.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 23:30|

Nechceme, aby elektrokoloběžky jezdily po centru, řekla starostka Prahy 1 v debatě s manažerkou Lime

Praha 1 zakazuje parkování elektrických sdílených koloběžek na svých komunikacích a prostranstvích. To samé chce i po magistrátu hlavního města. Koloběžky by tak neměly stát na celém území památkové rezervace. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v Událostech, komentářích sdělila, že elektrokoloběžky obyvatelům přinášejí pouze negativa. Manažerka pro veřejnou politiku společnosti Lime Lucie Krahulcová si myslí, že se nevyčerpaly všechny možnosti, jak službu regulovat.
16. 9. 2023|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Řidiči v Praze by mohli platit dvě stovky za průjezd Malou Stranou a Smetanovým nábřežím

Za celodenní vjezd na Malou Stranu a Smetanovo nábřeží v centru Prahy by řidiči mohli platit dvě stě korun. Informoval o tom radní městské části Praha 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Jde podle něj o návrh, o kterém se jedná. Opatření chce zavést magistrát a Praha 1 i přes nesouhlas některých městských částí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra není hotový. O případném zavedení mýta v celém centru či historických částech bude podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) možné uvažovat až po dokončení pražského okruhu.
29. 8. 2023|

Policie obvinila tři lidi kvůli zřícení budovy v Praze, při kterém se zranili tři dělníci

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při kterém se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dozorové státní zastupitelství zatím nechce k obvinění sdělit žádné podrobnosti. U náročného zásahu se v červenci 2018 vystřídalo téměř 120 hasičů.
17. 7. 2023|

Na řadě míst, kde je v Praze potřeba třicítka, už podle politiků je. Aktivisté ji ale chtějí jako pravidlo, ne výjimku

Snížení rychlostního limitu v rezidenčních oblastech Prahy na 30 kilometrů za hodinu by podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové znamenalo spíše úlevu pro všechny než zhoršení. Domnívá se, že by se tak rozředily zácpy a situace by se zlepšila i pro městskou hromadnou dopravu. Podle starosty Prahy 9 a předsedy zastupitelského klubu SPOLU na magistrátu Tomáše Portlíka (ODS) se ale třicítka na mnoha místech, kde je potřeba, už zavedla, a případné zavedení jinde by naopak všechny zdržovalo. Třicítka ve městech byla tématem 90' ČT24.
25. 5. 2023|

Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.
19. 5. 2023|

Praha plánuje zpoplatnit vjezd do historického centra. Výjimku by měli rezidenti

Praha ve spolupráci s první městskou částí plánuje zpoplatnění vjezdu do historického centra metropole pro nerezidenty. Cílem je omezit zbytné průjezdy centrem a zklidnit dopravu. Při středeční  debatě o dopravě v Praze 1 to řekli náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Opatření by podle nich mohlo začít platit začátkem příštího roku, o přesných parametrech se zatím jedná. V plánu je také omezení návštěvnického parkování v centru.
10. 5. 2023|

Soud schválil dohodu o vině a trestu čtyř lidí v kauze městských bytů v Praze 1

V kauze prodeje městských bytů v Praze 1 se čtyři lidé se státním zástupcem dohodli na peněžitých trestech. Zdeněk Barták přijal trest 75 tisíc korun, Jiří Janoušek, Miroslava Vlašánková, Pavel Král pak musí zaplatit deset tisíc korun. Všichni také musejí Praze 1 uhradit část škody v různých poměrech. Jejich dohody o vině v úterý schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Státní zástupce tvrdí, že byty v městské části byly prodávány pod cenou.
18. 4. 2023|

Muž, který 17. listopadu v Praze napadl novináře Bartoníčka, dostal pokutu

Muž, který loni 17. listopadu při protestu proti České televizi a vládě napadl novináře serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka, dostal pokutu. Úřad městské části Prahy 1 ho uznal vinným ze spáchání přestupku. Uvedl to mluvčí úřadu Petr Bidlo s tím, že výši pokuty nemůže sdělit. Městská část se v souvislosti s demonstrací zabývá i rasistickými urážkami vůči redaktorovi ČT Richardu Samkovi, v tomto případu ale zatím nerozhodla.
2. 3. 2023|

Pražské arcibiskupství prodá vedle Jindřišské věže možná i hotel v Dolních Břežanech

Pražské arcibiskupství zvažuje vedle Jindřišské věže i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je podle arcibiskupství ztrátový. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík novinářům řekl, že arcibiskupství bude svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodaření, obtížně spravovatelného majetku se chce diecéze zbavovat.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 14:52|

Politici a úředníci z centra Prahy dostali od soudu nepravomocně pokutu za prodej bytů pod cenou

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil peněžité tresty v kauze prodeje městských bytů, v níž bylo obžalováno na třicet lidí. Podle obžaloby prodali 22 lukrativních nemovitostí v centru Prahy za nižší cenu, než stanovil později znalecký posudek. Podle žalobce si totiž nezjišťovali, jaké jsou obvyklé ceny. Proti rozsudku vynesenému trestním příkazem někteří obžalovaní podali odpor. Kauzu tak soud projedná v hlavním líčení. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
18. 7. 2022|