TÉMA

Bayer

Scholz požádal čínského vůdce, aby využil svého vlivu na Rusko. S Pekingem chce dál spolupracovat

Čínský vůdce Si Ťin-pching přijal v Pekingu německého kancléře Olafa Scholze. Oba mluvili o potřebě spolupráce svých zemí a Scholz Sia požádal, aby využil svého vlivu na Rusko. Oba politici se také shodli na nepřijatelnosti jaderných hrozeb. Scholz přijel na několikahodinovou návštěvu do Číny jako první vůdce členské země Evropské unie a skupiny vyspělých států světa G7 od začátku pandemie covidu-19. Jeho cesta ale vyvolala pochybnosti v Německu i jinde v Evropě.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 20:00|

Na britský trh přichází cibule, se kterou se vaří bez pláče

Farmaceutická firma Bayer vyvinula speciální druh cibule, který nedráždí oči. Zabralo jí to téměř čtvrt století. Nová „bezslzá“ plodina vznikla křížením méně štiplavých odrůd a bez genetických modifikací. Vedle Spojených států se bude tento druh cibule nově prodávat i ve Velké Británii – jako luxusní zboží.
18. 1. 2022|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

Jak německý farmaceutický obr Bayer spolkl americkou legendu Monsanto. A jak se mu vzpříčila v krku

Vynálezce Aspirinu – německý Bayer – loni zažil jeden z nejtěžších roků své více než 150 let dlouhé historie. Pověst mu poškodil údajně rakovinotvorný herbicid Roundup a vlna soudních sporů. Firma přišla o více než 40 procent hodnoty na trhu, rozprodala obchodní divize a propustila zhruba 10 procent zaměstnanců. Jen ve Spojených státech Bayer čelí zhruba 13 tisíci žalobám a další soudní spor se nově objevil v Austrálii. Farmaceutický gigant Bayer přitom původně s Roundupem neměl nic společného. Glyfosátový herbicid získal jako svého druhu bonus poté, co v roce 2016 „spolkl“ největšího producenta geneticky modifikovaných organismů (GMO) na světě, americkou firmu Monsanto.
17. 6. 2019|

Další obří odškodné kvůli přípravku Roundup. Bayer má zaplatit dvě miliardy dolarů

Kalifornská porota v pondělí přiznala více než dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun) dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup. Podle agentury Reuters jde o třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli kontroverznímu přípravku obsahujícímu herbicid glyfosát. Společnost verdikt kritizovala a oznámila, že se proti němu odvolá. Na rozsudek reagovaly trhy propadem hodnoty akcií německého agrochemického a farmaceutického konglomerátu.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 21:46|

Soud v USA rozhodl, že herbicid Roundup je karcinogenní. Akcie výrobce Bayer padají

Federální soud ve Spojených státech v úterý rozhodl, že herbicid Roundup německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer způsobuje rakovinu. Akcie společnosti zareagovaly na verdikt oslabením o 12,5 procenta, což je největší denní ztráta za 16 let. Hodnota firmy tím klesla o zhruba osm miliard eur (téměř 209 miliard Kč).
20. 3. 2019|

Roundup se v Česku prodává méně. Kontroverzní glyfosát je ale i v náhražkách

Roundup je nejen v Česku jedním z nejpoužívanějších herbicidů. Debatu kolem něj znovu otevřelo rozhodnutí amerického soudu odškodnit částkou 6,5 miliardy korun Dewayna Johnsona, který umírá na rakovinu a tvrdí, že právě kvůli Roundupu. V Česku zájem o přípravek klesá.
19. 8. 2018|

Američan, který umírá na rakovinu, vyhrál soud nad výrobcem postřiku Roundup

Soud v San Franciscu v pátek nařídil biotechnologické společnosti Monsanto zaplatit odškodné 289 milionů dolarů (6,5 miliardy korun) bývalému školnímu správci Dewayneu Johnsonovi. Ten amerického výrobce osiv, hnojiv a pesticidů zažaloval za to, že mu herbicid Roundup, jehož je firma výrobcem, způsobil rakovinu. Monsanto spojitost mezi výrobkem a onemocněním odmítá a proti verdiktu se odvolá. Případ by podle BBC mohl spustit vlnu dalších procesů. Majitel Monsanta, německý konglomerát Bayer, v sobotní reakci oznámil, že přípravek Roundup je bezpečný.
11. 8. 2018|