TÉMA

Supraphon

Audiokazety ještě nejsou passé, drží je hlavně nostalgie

Před více než půlstoletím se představila první audiokazeta, velkou oblibu si tento nosič získal v sedmdesátých letech, v Československu o dekádu později.  Pomohly i přenosné walkmany, které byly uživatelsky komfortnější variantou oproti kazetovým magnetofonům. Díky sběratelům a také nostalgii se audiokazety opět vracejí na hudební trh, podobný comeback jako vinyly je ale zřejmě nečeká.
28. 8. 2023|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Vydavatelství Supraphon neuspělo s odvoláním, Smoljakovu synovi musí zaplatit za desky

Firma Supraphon musí zaplatit synovi Ladislava Smoljaka Filipovi 58 tisíc korun s úroky za to, že bez jeho souhlasu vydala limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání hudebního vydavatelství. Soudní senát se ztotožnil s tím, že Filip Smoljak je společně se svými třemi sourozenci dědicem nejen autorských práv svého otce, ale i práv výkonného umělce.
20. 9. 2021|

Syn Ladislava Smoljaka Filip dostane 93 tisíc za divadelní hry. Svěráka vztah s dědicem práv mrzí

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana zaplatí synovi herce, režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka Filipovi téměř 88 tisíc korun za hry fiktivního zneuznaného českého génia, které odehrálo v letech 2015 až 2017. Dalších 5 tisíc korun muž dostane za svůj hudební výkon v představení Posel z Liptákova. Strany se na tom v pondělí dohodly u pražského městského soudu, kde uzavřely smír. Podle Smoljaka skončil spor remízou. Právní zástupce divadla František Vyskočil uvedl, že je se závěrem spokojen.
8. 2. 2021|

30 let zpět: Vánoční koledy v podání Gabriely Beňačkové

V pražském klubu Supraphonu se konal křest nové nahrávky světoznámé sopranistky Gabriely Beňačkové. Zaposlouchejte se do ukázek tradičních českých koled v jejím nezaměnitelném podání, jak jsme je již po tři desetiletí zvyklí slýchat každoročně o Vánocích.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 12. 2020|

Vyšly desítky dosud neznámých nahrávek písní a výstupů Voskovce a Wericha

Vyšly dosud neznámé nahrávky Voskovce a Wericha. Zvukovou historii Osvobozeného divadla vydalo nakladatelství Supraphon už v roce 2007. Nyní ale komplet rozšířilo o desítky písní a výstupů, které se z různých důvodů nemohly publikovat. Některé skeče dvojice točila jen pro legraci.
8. 11. 2020|

Supraphon musí synovi Ladislava Smoljaka zaplatit za desky, které vydal bez jeho souhlasu

Soud přiznal Filipu Smoljakovi, synovi zesnulého režiséra Ladislava Smoljaka, 58 tisíc korun a úroky od Supraphonu, který bez mužova souhlasu vydal limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. Smoljak požadoval 100 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný. Hudební vydavatelství s ním nesouhlasí. Navrhovalo, aby soud Smoljakovi přiznal částku ve výši 13 tisíc korun. Filip Smoljak podle vyjádření firmy dělá při poskytování licencí obstrukce a jeho jednání je v rozporu s dobrými mravy.
10. 8. 2020|

Karel Gott rekordní. Jeho 30 milionů prodaných alb těžko někdo překoná, míní producent Supraphonu

Po zesnulém Karlu Gottovi nezůstaly jen vzpomínky, nesmrtelnost mu zajišťují především nahrávky, kterých vytvořil výjimečně mnoho. Supraphon vydal bezmála tři stovky jeho sólových alb a prodal 30 milionů zvukových nosičů s Gottovým hlasem. Jak ve Studiu 6 podotkl producent z vydavatelství Supraphon Michal Máka, Karel Gott se dokázal přizpůsobit i nejnovějším trendům, jak ostatně ukázal jeho poslední singl.
3. 10. 2019|

Limitované bankovky s podobiznou Karla Gotta fanoušci vykoupili za pár hodin. Někdo strávil ve frontě i tři dny

V neděli začal prodej pamětních eurobankovek s podobiznou Karla Gotta. U příležitosti zpěvákových 80. narozenin jich v limitované edici vyšlo pět tisíc kusů. Sběratelé si je mohli koupit pouze v Praze na Jungmannově náměstí. Někteří zájemci tak ve frontě čekali už od čtvrtka, v neděli dosahovala fronta stovek metrů. Bankovky nakonec fanoušci vykoupili během čtyř hodin.
14. 7. 2019|

K 80. narozeninám Karla Gotta vydal Supraphon 80 největších hitů

K 80. narozeninám zpěváka Karla Gotta vyšla speciální kompilace. Supraphon totiž vydal kolekci 80 největších hitů zlatého slavíka. V bohatém archivu firmy se nachází i Gottova vůbec první nahrávka z roku 1960, o pět let později pak vyšlo jeho první album nazvané Zpívá Karel Gott.
14. 7. 2019|

Supraphon „nemluví“ se streamovacími službami

Hry Divadla Járy Cimrmana, příběhy Spejbla a Hurvínka nebo audioknihy Jana Wericha už posluchači nenajdou na internetových portálech Spotify, Deezer či iTunes. Nahrávací společnost Supraphon totiž stáhla ze streamovacích služeb svůj katalog mluveného slova. Společnosti se to prý nevyplácelo.
9. 8. 2018|