TÉMA

Ondřej Trojan

Zemřel herec Ladislav Trojan

Ve věku 90 let v neděli zemřel herec Ladislav Trojan. Na Facebooku to oznámili synové – režisér a producent Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan. Ladislav Trojan se do povědomí televizních diváků zapsal například rolí v seriálu Tři chlapi v chalupě.
18. 12. 2022|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Ivan „Bourák“ Trojan chce bořit kina. Pomáhá mu Ondřej „Elvis“ Trojan i nový trailer

Dva roky po dramatu Toman o někdejším šéfovi zahraniční rozvědky se Ondřej Trojan jako režisér vrací do kin s Bourákem. Film v titulní roli s jeho bratrem Ivanem a podle scénáře Petra Jarchovského slibuje směs černé komedie a české gangsterky v rytmu rokenrolu. Tvůrci se rozhodli nečekat s uvedením na podzim, věří, že zmíněný filmový styl patří spíš k létu. Bourák se tak v biografech odváže 11. června, zpátky se ale nedrží už v traileru.
18. 5. 2020|

Z Teplic učinil Jaroslav Kubera město, jakým dnes jsou, v zákazu kouření viděl ohrožení svobody

Jaroslav Kubera zemřel ve věku 72 let. Odešel předseda horní parlamentní komory, bývalý dlouholetý primátor Teplic a také jeden ze služebně nejstarších senátorů. Za minulého režimu pracoval v teplických podnicích, krátce byl i členem KSČ. Po revoluci nastoupil na městský úřad a v první polovině 90. let vstoupil do politiky.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 23:10|

Ondřej Trojan dotočil Bourák. Jeho bratr Ivan se musel naučit tančit a svářet

Režisér Ondřej Trojan dotočil film s názvem Bourák. Do hlavní role obsadil svého bratra Ivana. Poslední klapka černé komedie, která se nese v rytmu  rock'n'rollu, padla tento týden v Rumburku.
20. 10. 2019|

Nový film Ondřeje Trojana bude Bourák. V hlavních rolích Ivan Trojan nebo Jiří Macháček

Režisér Ondřej Trojan začal natáčet svůj pátý celovečerní film s názvem Bourák. Poprvé na velké ploše si v něm zahraje i jeho bratr Ivan, který ztvární hlavní roli. V těchto dnech ale štáb v severočeském Rumburku natáčí ještě bez něj. Vedle Ivana Trojana obsadil režisér do snímku i své oblíbené herce z předchozích filmů, včetně Jiřího Macháčka a Kateřiny Winterové, kteří hráli v předchozím Trojanově filmu Toman.
28. 5. 2019|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|

Filmový kšeftař Toman se prosazuje i v USA. Oscara už nezařídí, distribuci do kin by ale mohl

Nejnovější film Ondřeje Trojana – drama Toman – vidělo v českých kinech už na devadesát tisíc diváků. Na začátku příštího roku se s rozporuplným šéfem poválečné československé rozvědky seznámí i americké publikum. Snímek totiž promítnou na festivalech v New Yorku a Palm Springs. Premiérové zámořské projekce zamýšleli tvůrci původně jako podporu při případné oscarové nominaci filmu.
14. 12. 2018|

Film Toman ukazuje salámovou metodu nástupu komunistů k moci. To je aktuální, říká režisér Trojan

Film Toman je stále aktuální, řekl v Interview ČT24 režisér Ondřej Trojan o svém snímku, který ve čtvrtek vstoupil na plátna kin. Příběh šéfa poválečné československé rozvědky a zároveň šedé eminence komunistické strany Zdeňka Tomana je podle dokumentaristy Martina Šmoka dohlížejícího na historickou věrnost filmu hlavně o moci, penězích a o moci peněz.
5. 10. 2018|

Byl Toman českým Schindlerem? Ondřej Trojan natočil dějepisnou lekci o šéfovi poválečné rozvědky

Na každého něco věděl a všechno uměl zařídit. Pomáhal komunistům k moci a komunisté mu pak za to od moci odpomohli. Pomáhal i židovským uprchlíkům, zároveň si tím ovšem dopomohl ke slušným penězům. Zahrával si s osudy lidí a s jeho osudem si teď zahrál režisér Ondřej Trojan, který o pozapomenutém šéfovi zahraniční rozvědky poválečného Československa natočil film. Rozporuplný příběh Zdeňka Tomana vypráví v kinech od 4. října. Snímek nazval jednoduše – Toman.
4. 10. 2018|

Neudělal bys mi Honzu Masaryka? Luknár kvůli roli přibral kila a ztratil vlasy

Do českých kin se blíží šéf poválečné československé rozvědky Toman. Stejnojmenný snímek o muži, jemuž na cestě k moci nebylo nic svaté, vychází ze skutečného příběhu, objevují se v něm tedy i postavy, které tehdy tuzemskou politiku ovlivňovaly. Jednou z nich je Jan Masaryk, jehož si ve snímku zahrál Roman Luknár. Kvůli roli musel zásadně změnit vzhled.
18. 9. 2018|

Minulost je za dveřmi. Šéf rozvědky Toman „kšeftuje“ s novým trailerem

Už za měsíc tuzemská kina odvypráví možná neuvěřitelný, nicméně pravdivý příběh šéfa poválečné československé rozvědky. Drama Toman natočil Ondřej Trojan, režisér filmů Želary a Občanský průkaz. Snímek s Jiřím Macháčkem v titulní roli představuje nový trailer a filmové vizuály.
3. 9. 2018|

Chtěl nahoru i přes mrtvoly. Jiří Macháček jako rozvědčík Toman se představuje v první upoutávce

Drama Toman režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu člověka, který kšeftoval s osudy lidí, představuje první upoutávku. Herec Jiří Macháček ztvárnil titulní roli komunistického rozvědčíka, šmelináře i prospěchářského zachránce Židů. Snímek, který vznikal v koprodukci České televize, se ve čtvrtek, dva měsíce před uvedením do distribuce, dočká slavnostní předpremiéry na festivalu ve Slavonicích.
31. 7. 2018|