TÉMA

Dolní Břežany

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Pražské arcibiskupství prodá vedle Jindřišské věže možná i hotel v Dolních Břežanech

Pražské arcibiskupství zvažuje vedle Jindřišské věže i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je podle arcibiskupství ztrátový. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík novinářům řekl, že arcibiskupství bude svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodaření, obtížně spravovatelného majetku se chce diecéze zbavovat.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 14:52|

Zemřel místopředseda STAN Věslav Michalik

Zemřel místopředseda STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, bylo mu 59 let. Serveru Neovlivní úmrtí potvrdil předseda strany a ministr vnitra Vít Rakušan. Podle informací serveru Michalik zemřel náhle při výletě na horách v neděli odpoledne.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 23:36|

Silničáři ve středních Čechách museli uzavřít dva mosty v havarijním stavu. Zničily je náklaďáky

Silničáři museli bezodkladně uzavřít most přes potok a část silnice blízko Dolních Břežan ve středních Čechách. Po mimořádné prohlídce odborníci zjistili, že je v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Uzavřený je také most ve středočeské Dobříši, i ten je v tak špatném stavu, že doprava přes něj není bezpečná.
9. 3. 2022|

Hradiště Závist má projít obnovou. Iniciátoři petice se ale bojí, že zeleň bude muset ustoupit betonu

Jedna z nejvýznamnějších archeologických památek v Česku, hradiště Závist, má projít obnovou. Středočeský kraj chystá na kopci u Dolních Břežan proměnu místa tak, aby se keltské sídlo přiblížilo podobě, jakou mívalo v minulosti. Nový plán má ale i své odpůrce, kteří proti němu sepsali petici. Obávají se betonových prvků na úkor zeleně.
14. 12. 2021|

Laserová centra HiLASE a ELI Beamlines u Prahy slaví deset let. Překonala za tu dobu řadu světových rekordů

Deset let, čtyři světové rekordy, jeden vizionář. Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech slaví první dekádu svého fungování. Úspěšně propojuje oblasti vývoje, výzkumu a hi-tech průmyslu, a plní tak svou misi Superlasery pro reálný svět.  Vzniklo ve stejném roce jako další laserové centrum ELI Beamlines.
13. 10. 2021|

Vědci hledající mimozemské civilizace zkoumají podezřelý signál, přišel od Proximy Centauri

Astronomové z projektu Breakthrough Listen, který ve vesmíru pátrá po mimozemském životě, podle deníku Guardian studují zatím nejzajímavější signál, jaký zaznamenali. Pochází ze směru Proximy Centauri, což je po Slunci druhá nejbližší hvězda.
18. 12. 2020|

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|

Laserové centrum ELI Beamlines slaví pět let. Pomáhá s odhalením tajemství vesmíru i vývojem nových léků

Před pěti lety bylo v Dolních Břežanech otevřeno mezinárodní laserové centrum ELI Beamlines. Do plného provozu bylo uvedeno v roce 2018, kdy tam také začaly první výzkumné uživatelské experimenty. Dnes se jedná o jeden z největších výzkumných projektů v České republice a společně s několika dalšími středisky tvoří základ špičkového evropského výzkumu laserů a všeho, co s nimi souvisí.
19. 10. 2020|

Zájem o členství ve volebních komisích je letos nižší, problém mají hlavně menší obce

Armáda i obce dávají dohromady komise pro říjnové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Vojáků se má zapojit asi pět set. Problém mají hlavně menší obce, kde ubylo zájemců hlavně z řad seniorů. Pokud by někde komisaři chyběli, nahradí je úředníci. Ministerstvo vnitra plánuje, že případně vyzve různé spolky – třeba dobrovolné hasiče.
28. 8. 2020|

Z ulic českých měst se načas stávají galerie pod širým nebem

V ulicích českých měst se postupně objevují zcela nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Proměňuje ho tak v netradiční galerii pod širým nebem.
2. 6. 2020|

Miniaturní loď poháněná světlem by zamířila k cizí hvězdě. Na projektu možná budou pracovat i Češi

Americká iniciativa chce poslat družice k cizí hvězdě. Možná i s českou pomocí, uvedl v Hyde Parku Civilizace Pete Worden.
9. 12. 2019|

V Praze vyroste do dvou let nové centrum pro špičkovou fyziku. Bude stát téměř půl miliardy

V areálu Akademie věd ČR (AV ČR) na pražském Ládví vyroste do dvou let nové centrum pro špičkový výzkum fyziky pevných látek. Stát by mělo téměř půl miliardy korun - stavba nového pavilonu vyjde na 180 milionů a nákup moderních přístrojů na dalších 240. Nový objekt, jenž bude součástí Fyzikálního ústavu, má mít až třicet laboratoří. Ve středu ve 14:00 byl slavnostně položen základní kámen.
14. 8. 2019|

U Prahy spustili supersilný laser. Má výkon milion miliard wattů a stál přes miliardu

Ve výzkumném centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech v pondělí poprvé spustili nový laserový systém HAPLS, jehož maximální výkon je jeden petawatt. Vyvinula ho laboratoř v USA.
2. 7. 2018|