TÉMA

Beata Parkanová

Milá Evičko, milý Luďku. Kolářová a Finger odhalují šedesát let jednoho skutečného manželství

Daniela Kolářová poprvé hraje na jevišti pražského Činoherního klubu. Přijala roli ve hře Milá Evičko, milý Luďku. Autorská inscenace je anatomií jednoho šedesát let trvajícího manželství. Vychází z korespondence prarodičů režisérky Beaty Parkanové a také z deníků jejího dědy, který si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně.
25. 3. 2024|

Česká televize na podzim uvede seriál s Krobotem, pokračování Osady i návrat StarDance

Česká televize odhalila podzimní program, který nabídne například seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v roli detektiva, nebo druhou řadu komediálního seriálu Osada. Známé osobnosti se utkají o titul královny či krále tanečního parketu ve dvanácté sezoně StarDance a Jiří Havelka v premiérovém dokumentárním cyklu odhalí, Jak se dělá dobrá škola. Z kin se na televizní obrazovky přesune Buko, Betlémské světlo nebo BANGER. a novinky představí také iVysílání.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 16:44|

Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger

Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|

Dělat film, který by byl jen dějepisem, ale netýká se nás, by nemělo smysl, říká režisérka Slova

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v neděli večer představí ve velkém sále hotelu Thermal premiéru českého filmu Slovo. Snímek, který se odehrává v době kolem roku 1968, sleduje příběh manželů Václava a Věry. Ti si dali slovo, že budou stát vždy při sobě bez překročení svých morálních hranic. Podle režisérky Beaty Parkanové se jedná o příběh ze současnosti, který je jenom zasazený do počátku období normalizace v Československu.
3. 7. 2022|

Geoffrey Rush, Benicio del Toro a hlavně desítky snímků. Začal filmový festival v Karlových Varech

V Karlových Varech začal největší filmový festival v Česku. Míří na něj „batůžkáři“, lesk dodávají zahraniční hvězdy, jako je Geoffrey Rush, Liev Schreiber či Benicio del Toro. Z tuzemského filmu čestné ocenění přijme herec Boleslav Polívka. Šestapadesátý ročník festivalu promítne desítky titulů, zakončí ho 9. července předání Křišťálového glóbu režisérovi nejlepšího snímku.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 19:18|

Beata Parkanová pokračuje v rodinných chvilkách. V novém filmu dala slovo prarodičům

Na konci šedesátých let se odehrává druhý celovečerní film Beaty Parkanové Slovo. Drama o rodinných vtazích pod tlakem doby natáčí pětatřicetiletá režisérka podle svého scénáře a skutečného rodinného příběhu. V hlavních rolích se představí Martin Finger a Gabriela Mikulková.
18. 11. 2020|

Filmový postřeh: (Ne)příjemné Chvilky s Jenovéfou Bokovou

Jestli má někdo rád filmová překvapení, poskytnou mu je Chvilky, český zástupce v soutěži Na východ od Západu. Tak čistý a precizně vystavěný film by stěží někdo čekal od debutantky. Režisérka Beata Parkanová napsala i scénář k filmu, v němž postřehneme dobře odpozorovaný život, s živými a reálnými dialogy.
3. 7. 2018|