TÉMA

Donal Trump

Důvody vyšetřování Trumpovy volební kampaně byly právně v pořádku, tvrdí inspekce

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nevedl proti volební kampani nynějšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa politicky motivované vyšetřování. Několika chyb se ale dopustil. K závěru dospěl v nově zveřejněné zprávě generální inspektor ministerstva spravedlnosti USA Michael Horowitz. Šéf resortu William Barr ale s výsledkem inspektorovy práce podle agentury Reuters nesouhlasí a tvrdí, že FBI vyšetřování zahájila jen na základě nejslabších podezření.
9. 12. 2019|

Mexiko odsoudilo střelbu v americkém El Pasu. Možná požádá o vydání střelce

Mexický ministr zahraničí označil víkendovou střelbu v americkém Texasu za teroristický čin proti Mexičanům ve Spojených státech. Jestliže to bude potřeba, Mexiko požádá o vydání osoby, která má střelbu na svědomí. Jednadvacetiletý Patrick Crusius, o jehož vydání by mohlo Mexiko usilovat, v sobotu zabil jednadvacet lidí v nákupním centru v El Pasu. Podle FBI zřejmě nebyl součástí organizované skupiny, ale jednal sám. Zatím není jasný ani motiv útočníka z Daytonu, jehož útok si vyžádal devět mrtvých.
5. 8. 2019|

„Nikdy jsme si nebyli blíž.“ Trump zvažuje přistoupení Brazílie do NATO

Spojené státy vážně zvažují možnost členství Brazílie v NATO nebo jinou možnou formu aliance. Při setkání s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem v Bílém domě to řekl prezident Donald Trump. Konstatoval, že Washington rovněž podporuje zájem Brazílie o členství v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejímž členem je i Česko.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 19:36|

Čína a Rusko odposlouchávají nechráněný Trumpův mobil, píše New York Times

Čínští a ruští špioni často odposlouchávají osobní mobil prezidenta USA Donalda Trumpa, který šéf Bílého domu navzdory varování poradců používá, přestože není nijak chráněn. O aktivitách čínských a ruských zpravodajských služeb hovoří informace americké kontrarozvědky, napsal ve středu list The New York Times.
25. 10. 2018|

Facebook má Válečný kabinet. Velí mu experti na kyberbezpečnost

Válečný kabinet neboli War Room je jedním z dalších kroků Facebooku v boji proti dezinformacím a také ve snaze napravit svou pošramocenou pověst. V kalifornském Silicon Valley, kde internetový gigant sídlí, tak vzniklo nové oddělení. Tým expertů by měl zabránit pokusům o ovlivňování jak listopadových voleb do amerického Kongresu, tak i při rozhodování o příštím prezidentovi Brazílie koncem října.
21. 10. 2018|

Bouře Florence se posouvá příliš pomalu. Američany neohrožuje vítr, ale hladina řek

Nejméně 15 lidí zemřelo při tropické bouři Florence, uvádí zpravodajský server BBC. Živel, který v neděli klesl na tropickou depresi, dál devastuje východní pobřeží USA. Největší problémy působí přívalové deště, které zvedly hladiny řek. Ty se na mnoha místech vylily ze svých koryt. Prezident Donald Trump vyhlásil v Severní Karolíně stav přírodní katastrofy. Bez proudu zůstávají statisíce domácností. Škody stoupají na desítky miliard dolarů.
16. 9. 2018Aktualizováno16. 9. 2018, 16:15|

Trump je připraven opustit Světovou obchodní organizaci, když se nezačne chovat lépe k USA

Americký prezident Donald Trump chce vystoupit ze Světové obchodní organizace (WTO), pokud se nebude ke Spojeným státům chovat lépe. Pilíř světového obchodního systému kritizoval v rozhovoru s agenturou Bloomberg.
31. 8. 2018|

Vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA má vliv na celý svět, míní reportér CNN

Vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby má dopad na celý svět a na vztahy Washingtonu s ostatními zeměmi. Donald Trump si stěžuje, že vyšetřování zastiňuje vše, co dělá. Jestli demokraté získají převahu ve Sněmovně reprezentantů, hrozí mu podle soudního reportéra CNN Evana Pereze, že bude čelit impeachmentu. Perez byl hostem pořadu Události, komentáře.
8. 8. 2018|
Události komentáře

Mezi republikány panuje nervozita z Trumpa, říká po návštěvě USA Vondráček

V řadách republikánských kongresmanů panuje nervozita z výroků prezidenta Donalda Trumpa. Alespoň tak popisuje svou zkušenost z návštěvy Kongresu předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který v týdnu absolvoval pracovní návštěvu USA na pozvání předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. Má zato, že v jednání amerického prezidenta se dá po čase číst určitý vzorec. Europoslanec Luděk Niedermeyer (TOP 09), který USA navštívil v rámci mise Evropského parlamentu, zdůraznil panující obavy, že se hlavě Bílého domu podaří rozklížit desítky let budovaný světový pořádek.
27. 7. 2018|

Skotové demonstrují proti Trumpovi. Před parlamentem v Edinburghu se jich sešlo 12 tisíc, přidala se i další města

Tisíce lidí vyšly do ulic skotské metropole Edinburghu, aby daly najevo nesouhlas s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu před pondělním setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem tráví soukromý víkend ve Skotsku, kde vlastní dva golfové areály.
14. 7. 2018Aktualizováno14. 7. 2018, 21:08|