TÉMA

Martin Rajniš

Stíhačky s motýlími křídly na pražském Máji. Černý záměr konzultoval s autory stavby, kurátorka nevidí souvislost místa s NATO

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají už za necelé dva měsíce zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh sochaře Davida Černého nelíbí. Autor soch o připravovaném díle diskutoval v pořadu Události, komentáře s kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou, která zkritizovala nejasnost záměru – nevidí souvislost místa s NATO a českým členstvím v této organizaci, k čemuž mají sochy odkazovat.
20. 4. 2024|

Schody do ústecké šikmé věže jsou na prodej. Výtěžek má přispět k zpřístupnění památky

Konec roku přinese i ukončení prvního prodeje schodů a sbírky ke zpřístupnění šikmé věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. Z prvních 50 schodů se jich zatím prodalo 44. Další sbírku s prodejem Ústecká komunitní nadace vyhlásí zhruba za dva roky, až vejde v platnost změna územního plánu a dostane závazné stanovisko.
2. 12. 2021|

Rajnišova rozhledna v Jeruzalémě dostala povolení k „trvalému pobytu“

V Jeruzalémě už tři roky stojí rozhledna, kterou navrhl architekt Martin Rajniš. Teprve nedávno ale získala povolení, že zde může zůstat natrvalo. Dřevěná věž tvarem připomíná izraelský kaktus.
21. 1. 2021|

Sekora, Barrande, Frištenský, Lhoták. Seznamte se v iVysílání s významnými muži

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. Tentokrát to jsou dokumenty o významných mužích různých oborů: od umění přes sport až po vědu.
25. 3. 2020|

Přehrajte si: Klackovitý architekt Martin Rajniš v dokumentu

Je takovým analogovým architektem v digitálním světě. Při navrhování projektů Martina Rajniše ovlivňuje experiment a vztah k přírodě. Téměř dva roky s autorem četných staveb, mimo jiné nové Poštovny na Sněžce, natáčel režisér Roman Vávra. V dokumentu Klackovitý architekt Martin Rajniš zachytil tvůrčí proces od prvního nápadu až po výslednou realizaci. Snímek ČT art odvysílala ve středu, přehrát si ho ale lze v iVysílání i v tomto článku.
31. 5. 2018|