TÉMA

Bzenec

Silničáři finišují a příští rok chtějí střihat pásky. Pak se ukáže, kolik budou mít peněz

Silničáři hlásí rekordní počty rozestavěných hlavních tahů a příští rok chtějí otevřít nejvíce kilometrů dálnic v historii. V dalších letech ale Česko bude muset spoléhat – hlavně při stavbě silnic – už převážně jen na vlastní zdroje. Těch evropských už nebude tolik jako nyní.
9. 10. 2023|

Orkla v Česku zavře závody v Bzenci a Panenských Břežanech. O práci přijde 250 lidí

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko uzavře na konci roku dva tuzemské závody. Potvrdil to mluvčí firmy Martin Frýdl. Provoz skončí v závodě na zpracování mraženého ovoce a zeleniny v Panenských Břežanech nebo v Bzenci na Hodonínsku, kde se vyrábí sterilovaná zelenina značky Hamé nebo Znojmia. O práci přijde zhruba 250 zaměstnanců.
4. 7. 2023|

Nehody na přejezdu u Moravského Písku zastavily na devět hodin provoz na koridoru z Břeclavi do Ostravy

Dvě nehody na železničním přejezdu u Moravského Písku zastavily ráno provoz na mezinárodním koridoru mezi Rakouskem a Polskem. Jeden člověk zemřel. České dráhy nahrazovaly regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Zejména mezinárodní vlaky nabíraly velká zpoždění. Momentálně už soupravy jezdí po jedné koleji, uvedly České dráhy.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 16:54|

Mezi Bzencem a Moravským Pískem začala stavba dálnice D55, potrvá dva roky

Mezi Bzencem a Moravským Pískem na Hodonínsku začala stavba čtyřkilometrového úseku dálnice D55. Stavět se má dva roky, stát bude 1,16 miliardy korun. Aktuálně je tak ve výstavbě souvislý 21 kilometrů dlouhý úsek této dálnice od Bzence na jihu až k Babicím na severu.
27. 9. 2022|

Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.
10. 6. 2022|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Archeologové našli u Bzence keltskou železářskou pec ze třetího století před Kristem

Archeologové ze společnosti Archaia objevili při průzkumu v místě budoucí D55 keltskou železářskou pec, která pochází ze třetího století před naším letopočtem. Nález je o to cennější, že navazuje na objev pozůstatků osady ze stejného období.
4. 3. 2022|

Ministr Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zamítl rozklad týkající se stavebního povolení na více než čtyřkilometrový úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Povolení, které stavba dostala v létě, tak oficiálně nabyde právní moci.
13. 11. 2021|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

Brněnští vědci dokáží chytit a zpracovat oxid uhličitý, který vzniká při kvašení vína

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli unikátní technologii umožňující jímání oxidu uhličitého, který se uvolňuje při procesu kvašení vína. Umí ho odebrat, stlačit a přeměnit na kapalný kvasný plyn, ten se dá poté využít například při sycení nápojů. Podle vědců má nápad i environmentální rozměr, protože za normálních okolností se oxid uhličitý dostává do atmosféry jako skleníkový plyn.
5. 9. 2021|
Paměťová stopa

Tady to byl kriminál, říká Josef Šupa. Z Československa emigroval, studoval v Římě a stal se vojenským kaplanem

Josef Šupa se v roce 1957 s kamarády doslova prostříhal přes elektrické dráty do Rakouska. Víc než rok tam žil v uprchlickém táboře, pak dostal vízum do Ameriky. Tam se rozhodl stát knězem, vystudoval teologii v Římě a po návratu do Spojených států pracoval jako vojenský kaplan. Po sametové revoluci pomohl založit duchovní službu v Československé armádě. Letos se kněz v penzi vrátil z Ameriky natrvalo do vlasti.
20. 10. 2020|

Plovoucí hnízda přilákala ohrožené rybáky zpět na moravské rybníky. Jejich počet se téměř zpětinásobil

Silně ohrožených rybáků obecných na jižní Moravě výrazně přibylo. Ornitologové totiž pro ně v kraji budují umělé ostrovy, kde tento druh může hnízdit. O svá přirozená stanoviště rybák přišel. Potřebuje ideálně štěrkové naplaveniny bez vegetace, které jsou na regulovaných tocích řek vzácností.
18. 7. 2020|

U Bzence hořel les podél trati. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

U Bzence na Hodonínsku hořel na několika místech les u trati, hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo dvacet jednotek hasičů. Událost je bez zranění, příčina požáru zatím není známá.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 17:26|

Lesy na jihu Moravy ohrožují žravé housenky. Lesníci se obávají kalamity

Lesy na jihu Moravy ohrožují vedle kůrovce i další škůdci. Listnáče na Brněnsku ožírají housenky bekyně velkohlavé, borovice na Hodonínsku zase napadl sosnokaz borový. Lesníci si s housenkami nevědí rady. Plošný chemický postřik zatím použít nemohou.
22. 7. 2019|

Na Břeclavsku se objevil medvěd. Viděli ho cyklisté a zachytila fotopast myslivce

Na jihu Moravy se objevil medvěd. Minulý pátek ho zachytila fotopast jednoho z myslivců v lokalitě Littner u Bzence na Hodonínsku. O víkendu pak zvíře údajně viděla dvojice cyklistů u Tvrdonic. Radnice města Břeclav varuje před zvířetem i na svých webových stránkách.
17. 6. 2019|

Invaze chroustů na Moravě? Lesy jsou prý ohroženy, postřik je ale vyloučen

V oblasti Moravské Sahary hrozí podle lesníků poškození kořenového systému stromů. V okolí Bzence a Hodonína se po čtyřech letech opět rojí miliony chroustů maďalových. Do půdy kladou vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy, takzvané ponravy, které požírají kořeny stromů. Chemický postřik ale úřady kvůli ochraně přírody nepovolily.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 17:21|

U Bzence hořel les, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

U Bzence na Hodonínsku začal ve čtvrtek odpoledne na několika místech u trati hořet les. Hasiči vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Na místo vyjelo dvacet jednotek a vrtulník. Po osmnácté hodině se podařilo dostat požár pod kontrolu a hasiči poté jen dohašovali ohniska.
21. 6. 2018|

Proti rojení chroustů, kteří se líhnou jednou za čtyři roky, chtějí lesníci u Bzence nasadit postřik

Líhnout se mají až za rok, vzlétnout proti nim mají vrtulníky. Očekávané vylíhnutí chroustů v roce 2019 u Bzence na Hodonínsku má být tak silné, že Lesy ČR už nyní jednají o leteckém postřiku. Larvy chroustů napadají kořeny, dospělí jedinci se živí listy stromů a ničí tak podle lesníků porosty.
27. 5. 2018|