TÉMA

Aj Wej-wej

Tisíc let radostí a smutků líčí čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej i česky

V češtině vycházejí paměti čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje, kritika nehumánních projevů nejen v Číně. V knize Tisíc let radostí a smutků líčí svůj dosavadní život i vzpomínky na svého otce.
24. 6. 2023|

Sto tisíc dílků lega a dveře do vyhnanství. Aj Wej-wej „přemaloval" Monetovy lekníny

Londýnské Muzeum designu otevřelo výstavu čínského výtvarníka a disidenta Aj Wej-Weje. Po obsáhlejších retrospektivních výstavách v New Yorku či Vídni se londýnská expozice s názvem Making Sense (dávat smysl) zabývá především umělcovými novějšími díly, která lze označit za designová. Už poněkolikáté v nich hraje velkou roli lego.
11. 4. 2023|

Jack Ma není jediný Číňan, který záhadně zmizel. Na vyšetřování nepohodlných lidí má Peking zvláštní systém

Šéf čínského e-shopového gigantu Alibaba Jack Ma je stále nezvěstný. Na veřejnosti se neukázal od října 2020. Není to ale zdaleka první podobný případ, v komunistické Číně je naopak poměrně běžné, že se ztrácejí lidé ve vrcholných manažerských pozicích. Svoji zkušenost má i český prezident Miloš Zeman, jehož bývalý poradce Jie Ťien-ming je od února 2018 nezvěstný a zřejmě se nachází v čínském vězení.
13. 1. 2021|

Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.
1. 11. 2020|

Ji.hlava ocenila Benkiho Sólo, které sehrál v dokumentu klavírista sám se sebou

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě stal snímek Sólo režiséra Artemia Benkiho. V sekci Česká radost uspěl v konkurenci dalších 20 snímků. Porota ocenila jeho silný příběh zobrazovaný bez rušivého patosu. V sekci světových dokumentů porotce nejvíc přesvědčil snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru.
28. 10. 2019|

Aj Wej-wej vyjadřuje, co ho tíží, sto tunami umění

Čínský výtvarník a bojovník za lidská práva Aj Wej-wej zahájil jednu ze svých nejrozsáhlejších evropských výstav. Většina objektů v německém Düsseldorfu reaguje na uprchlickou krizi, doplňuje je několik dalších masivních exponátů, které dohromady váží více než sto tun. Výstava zabrala do konce srpna dvě muzejní budovy v centru města.
23. 5. 2019|

Aj Wej-wej si půjčil lego. A změnil ho na portréty zmizelých studentů z Mexika

Slavný čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej odhalil v Mexiku svou novou instalaci – z barevných kostek stavebnice Lego sestavil portréty třiačtyřiceti zmizelých studentů z mexického státu Guerrero. Výstava je podle Aj Wej-weje kritickým komentářem k nevyjasněným případům.
13. 4. 2019|
Uprchlická krize

Uprchlíky donesl až do Česka Human Flow čínského umělce Aj Wej-weje

Do českých kin vstoupil film čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje. Dokumentární snímek Human Flow je dalším příspěvkem do umělcova tématu uprchlíků. Autor dokument natáčel s dvaceti štáby ve třiadvaceti zemích postižených migrační krizí.
13. 5. 2018|