TÉMA

Eva Holubová

Jezinky Janžurová a Holubová tráví bezinkami muže pro jejich dobro

Crazy komedie Jezinky a bezinky je trvalou součástí divadelních repertoárů na zahraničních i českých jevištích. V Česku černohumornou hru o dvou starších dámách se svéráznou zálibou ve vraždění nastudovalo pražské Studio DVA. V hlavní roli se s muži vypořádávají Eva Holubová a Iva Janžurová, jejíž dcera Sabina Remundová se ujala režie. V představení si navíc také zahraje.
8. 12. 2022|

Zachovejme přírodu a vesnici, vzkazuje Tomáš Vorel i poslední Cestou domů

Po Cestě z města a Cestě do lesa se režisér a scenárista Tomáš Vorel vydal na Cestu domů. Novinkou, kterou od 9. září promítají tuzemská kina, uzavírá svou volnou „venkovskou“ trilogii, která před více než dvaceti lety začala jeho výpovědí o lidech a přírodě. Zatímco Vorlovy filmové „Cesty“ podle jeho slov skončily, skutečný příběh přírody a lidstva čeká ještě, jak se obává, pravděpodobně ne moc pěkné pokračování.
9. 9. 2021|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Tomáš Vorel se vydal na další filmovou Cestu. Z města, do lesa a teď domů

Režisér Tomáš Vorel pokračuje ve svých „Cestách“. Po Cestě z města a Cestě do lesa dotáčí v těchto dnech Cestu domů. Stejně jako předchozí dva snímky se i třetí příběh zabývá vztahem člověka k přírodě a venkovu.
18. 6. 2019|

„Učitelky přece nestřílejí lidi.“ Iva Janžurová v komedii Teroristka má ale důvod

Iva Janžurová se chystá vraždit. „Přinutil“ ji k tomu režisér a scenárista Radek Bajgar, který slavnou herečku obsadil do hlavní role své nové černé komedie. Po divácky úspěšné Teorii tygra natočil Teroristku. Ukázku z jeho druhého celovečerního snímku, který bude mít premiéru 4. dubna, přináší nyní trailer.
29. 1. 2019|

Iva Janžurová prožívá Veletoč. Napsala vlastní divadelní hru, ale režisér jí vzal roli

Proslula jako skvělá herečka, tentokrát se ale Iva Janžurová představuje také jako autorka divadelní hry Veletoč. Groteskní komedii napsala na námět kolegyně Jany Paulové pro pražské Divadlo Kalich. Vedle samotné autorky se v druhé hlavní roli objevila Eva Holubová.
10. 5. 2018|