TÉMA

Gustav Klimt

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

Klimtův obraz zlomil aukční rekord, prodal se za 85 milionů liber

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem úterní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber, k níž se připočítává ještě aukční přirážka.
27. 6. 2023|

Brno bylo vždycky předměstí Vídně a nemá se za co stydět, ukazuje Moravská galerie

Vazby mezi habsburskou metropolí a moravským centrem byly vždycky silné. Ty kulturní sleduje nová expozice, kterou v polovině listopadu otevřela Moravská galerie v Místodržitelském paláci a nazvala ji Brno předměstí Vídně. Propojuje volné umění s uměleckým řemeslem, aby návštěvníci mohli lépe pochopit „ducha doby“. Vstup je zdarma.
18. 11. 2019|

Klimt a Schiele vzpomínají v Národní galerii na vídeňské zlaté časy

Před sto lety zemřeli výtvarníci Gustav Klimt a Egon Schiele a jejich smrtí nastal „konec zlatých časů“. Výstavou se stejným názvem připomíná Národní galerie v Praze ukončení jedné éry. Komorní výstavu sestavila ze svých sbírek. K vidění jsou vedle děl Klimta a Schieleho také další práce vídeňské moderny.
5. 5. 2018|