TÉMA

Josip Plečnik

Plečnik proměnil tvář Pražského hradu. Honoráře Masarykovi vracel, říká architekt Lukeš

Slovinský architekt Josip (Jože) Plečnik se narodil 23. ledna 1872 v Lublani. Provinční město však mladému talentovanému umělci brzy přestalo stačit. Zkušenosti sbíral ve Vídni, poté se vrátil do Lublaně, kde se stal profesorem architektury. Na počátku dvacátých let 20. století ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jmenoval architektem Pražského hradu. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významně přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Je podepsán také pod monumentálním kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. O Plečnikově působení v Praze jsme mluvili s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.
23. 1. 2022|

Opravu náměstí Jiřího z Poděbrad přenechá Praha 3 magistrátu hlavního města. Práce budou dražší

Pražský magistrát převezme po dokončení dokumentace projekt rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Původně měla práce zajistit i zaplatit Praha 3, její vedení se však domluvilo s vedením Prahy, že investici zajistí město. Vyplývá to z memoranda mezi oběma samosprávami, které schválili městští radní. Předpokládané náklady na opravy jsou podle schváleného dokumentu 270 milionů korun bez DPH, dá se však předpokládat jejich navýšení. Práce by měly začít v srpnu 2022.
4. 10. 2021|

Architektura není apolitická, dokládá cizák na Hradě i vítkovická ocel v Paříži

Jak politika ovlivňuje architekturu, se zamýšlí výstava, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze ve spolupráci s UMPRUM. Pod názvem Duch, který pracuje, si všímá staveb z let 1918 až 1945 jak těch, které na politické zadání a z veřejných rozpočtů vznikly, tak i těch, jimž naopak politické zájmy nebo změny vzniknout nedovolily.
28. 6. 2021|

Mezi nejohroženější památky Evropy patří zámek Jezeří. Jako první v Česku

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal mezi sedm nejohroženějších pamětihodností Evropy. Jejich seznam zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace. Ohrožená je také budova v Oslu poškozená teroristy nebo stadion, který v Lublani navrhl architekt Josip Plečnik, spojený třeba s moderní podobou Pražského hradu.
2. 4. 2020|

Vlastní vesmír a pokusné pole. Výstava představuje dům architekta Josipa Plečnika

Seznámit se s vlastním domem slovinského architekta Josipa Plečnika, který se nachází v Lublani, mohou návštěvníci putovní výstavy, která nyní zakotvila v Praze. Plečnikova tvorba je dobře známá i v Česku, kde proslul především svými úpravami Pražského hradu nebo stavbou kostela Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech.
8. 7. 2018|