TÉMA

Claude Monet

Aktivisté v Postupimi vylili na Monetův obraz bramborovou kaši, ochránilo ho ale sklo

Dva aktivisté v neděli vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 21:28|

Jak zobrazit pohyb a rozpohybovat obraz. Kunsthalle Praha shrnuje Kinetismus

Multimediální výstava Kinetismus v nedávno otevřené pražské síni Kunsthalle přibližuje nejen tento stále aktuální směr, zároveň tak činí na pozadí sta let elektřiny v umění, jak zní i podtitul celé expozice.
11. 5. 2022|

Před 130 lety zemřel Theo van Gogh. Bez něj by Vincenta nebylo

Theodor van Gogh měl dobrý čich na umění. Obchodník s obrazy hrál zásadní roli v představení moderních impresionistů dnes už zvučných jmen. K tvorbě řady mistrovských děl však sám nepřímo přispěl. Byl to totiž právě on, kdo poradil svému staršímu bratrovi, aby opustil dráhu kazatele a věnoval se umění. Vincenta odjakživa obdivoval a byl jedním z mála lidí, kteří jeho složité osobnosti skutečně rozuměli. Přes řadu excesů se mohl rozervaný malíř vždy spolehnout na jeho podporu, často vyjadřovanou v dopisech, do kterých kromě řádků nezřídka vkládal také peníze. Po bratru pojmenoval i svého syna. Když Vincent tragicky zemřel, Theo jej nedlouho poté, 25. ledna 1891, následoval.
25. 1. 2021|

Vstoupit do obrazů. Pařížská galerie ukazuje slavná díla na velké ploše a s hudbou

Mimořádný umělecký zážitek slibuje nová expozice, kterou lze od pátku zhlédnout v Paříži. Sto čtyřicet digitálních projektorů na velké ploše rozhýbalo obrazy dvaceti umělců včetně Clauda Moneta, Augusta Renoira či Marca Chagalla. K vidění jsou díla, jimiž umělci vzdali hold jihu Francie.
28. 2. 2020|

Od úsvitu do soumraku a od Francie do Slovinska. Dvě výstavy impresionismu zanechají dojem

Díla Claudea Moneta, Camilla Pissarra nebo třeba Edgara Degase jsou k vidění v pražském paláci Kinských. Výstava Francouzský impresionismus ukazuje tvorbu francouzských mistrů ze sbírky dánského státního muzea. Na výtvarnou hru světel a stínů láká v těchto dnech také Pražský hrad, který pro změnu představuje slovinský impresionismus.
7. 7. 2019|

Výstavní plány roku 2019: Slíva i Trnka, Monet i money

Odpověď na to, co nás v novém roce čeká, celkem přesně znají galerie, muzea a výstavní síně. Výstavy totiž mnohé z nich plánují na dlouho dopředu. Co některé pro zájemce o výtvarné umění chystají, prozrazuje následující fotogalerijní přehled.
10. 1. 2019|

Leknínů už bylo dost. V Londýně vystavují Monetovy Benátky, Paříž i Westminster

V londýnské Národní galerii začala jedna z hlavních výstavních událostí letošního roku. Na pětasedmdesáti dílech popisuje vztah předního francouzského impresionisty Clauda Moneta k architektuře.
10. 4. 2018|