TÉMA

Izraelsko-palestinký konflikt

Netanjahuova strategie železné pěsti. Frustrace Palestinců narůstá, Izraelci se bojí o demokracii
Šestá vláda Benjamina Netanjahua je považována za nejpravicovější v historii Izraele. Svými kroky vyvolává obavy u demokraticky smýšlejících Izraelců, ale i strach z eskalace násilí v konfliktu s Palestinci, jejichž frustrace již nějakou dobu narůstá. Spekuluje se dokonce o možnosti propuknutí třetí palestinské intifády, neboli povstání. Netanjahuova vláda navíc nemá strategii, jak situaci uklidnit, spoléhá se spíše na sílu a represe. To podle Reuters staví do nepříjemné pozice jeho arabské spojence, kteří jsou nuceni partnerství vyvažovat jistou podporou palestinských aspirací.
3. 2. 2023|
Izrael zesílil bombardování Gazy, v ostřelování pokračuje i Hamás
Izraelská armáda v noci na pondělí zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy. Podle armádního prohlášení bylo zničeno patnáct kilometrů tunelů a domy devíti velitelů radikálního hnutí Hamás. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že o život přišel další Palestinec, izraelská armáda tvrdí, že zabila jednoho z velitelů skupiny Islámský džihád. Také Hamás pokračoval v noci s ostřelováním izraelského území. USA už potřetí v OSN zablokovaly rezoluci vyzývající k ukončení bojů. Dávají zatím Izraeli podporu i čas.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 20:17|
Hamas lákal izraelské vojáky na mladé ženy, pak se jim dostal do mobilů
Palestinské hnutí Hamas, jež vládne v Pásmu Gazy a je na unijním seznamu teroristických organizací, se nabouralo do telefonů desítek izraelských vojáků s pomocí dívek, které tvrdily, že se chtějí seznámit. S odvoláním na sdělení mluvčího izraelské armády Jonatana Konrikuse o tom informoval zpravodajský server BBC. Podle armády žádné důležité důvěrné informace v důsledku hackerského útoku neunikly.
17. 2. 2020|
Izraelská armáda zaútočila kvůli raketové palbě na cíle Hamasu
Izraelské letectvo v noci na sobotu zaútočilo na 80 cílů v palestinském Pásmu Gazy, odkud bylo na území Izraele vypáleno asi třicet raket. Podle armády byly cílem náletů objekty radikálního hnutí Hamas, které pásmu vládne.
27. 10. 2018Aktualizováno27. 10. 2018, 14:52|
V době stěhování ambasád přišlo Česko s malým krůčkem. V Jeruzalémě otevřelo honorární konzulát
Česko otevřelo honorární konzulát v Jeruzalémě. Dopoledne se konal ceremoniál, který oficiálně zahájil činnost úřadu. V čele stane izraelský podnikatel českého původu Dan Propper. Svůj přínos české diplomacii vnímá hlavně z hlediska ekonomických vztahů a kontaktů s místními obchodníky. Do konce roku by se v Jeruzalémě mělo otevřít i České centrum.
29. 5. 2018|
Turecká vláda vyzvala izraelského generálního konzula, ať se vrátí do Izraele
Turecké ministerstvo zahraničí vyzvalo izraelského generálního konzula v Istanbulu, aby se „dočasně“ vrátil do Izraele. Informovala o tom turecká státní tisková agentura Anadolu. V úterý Ankara v reakci na pondělní krvavé střety Palestinců a izraelských bezpečnostních složek v Pásmu Gazy odvolala svého velvyslance z Izraele.
16. 5. 2018|paf
Den nakby. Připomínku porážky s Izraelem provázely protesty Palestinců
Palestinci si připomínají sedmdesáté výročí porážky Palestiny v první válce s Izraelem. Při obnovených palestinských protestech na hranici Pásma Gazy izraelští vojáci zabili jednoho Palestince. Jde o dnešní první oběť po pondělních masových protestech, které si vyžádaly 58 obětí. Palestinci v úterý pohřbívají své blízké a vyhlásili generální stávku.
15. 5. 2018Aktualizováno15. 5. 2018, 16:43|
Palestinský lídr Abbás se po svém znovuzvolení omluvil za projev kritizovaný jako antisemitský
Palestinský vůdce Mahmúd Abbás byl podle očekávání znovuzvolen do čela výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Ta zastřešuje hlavní palestinské skupiny. Abbás se po svém zvolení omluvil za antisemitské výroky z počátku tohoto týdne, za které sklidil kritiku ze strany Izraele.
4. 5. 2018|paf
Přesunem ambasády do Jeruzaléma se staneme nedůvěryhodnými, domnívá se europoslankyně Konečná
Česko by mělo přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, myslí si poradce Andreje Babiše pro zahraniční politiku Cyril Svoboda a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vítají i vstřícnou politiku vůči Izraeli a v tomto ohledu se jim líbí postoj prezidenta Miloše Zemana. Naopak proti jejich názoru se ostře postavila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Všichni tři v pořadu Otázky Václava Moravce vyzdvihli existenci a nepřerušené fungování české ambasády v syrském Damašku, což Česku umožňuje hrát v budoucnu roli prostředníka v tamním konfliktu.
29. 4. 2018|paf
Zemanův sen se rozplývá. Místo ambasády zastoupí Česko v Jeruzalémě jen konzul Propper
Česká ambasáda se prozatím do Jeruzaléma stěhovat nebude. Ministerstvo zahraničí přesune do izraelské metropole jen České kulturní centrum a jmenuje tam honorárního konzula. Podle zjištění ČT jím bude česko-izraelský byznysmen Dan Propper. Aktuální vývoj situace mapoval blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.
24. 4. 2018Aktualizováno24. 4. 2018, 22:43|
Na hranici s Gazou to vře. Tisíce Palestinců opět protestují za uprchlíky, Izraelci pálí ostrými
Už třetí pátek v řadě se na hranicích Pásma Gazy konají palestinské protesty. Opět dorazily tisíce lidí, někteří z nich pálí izraelské vlajky. Izraelská armáda podle nejnovějších informací už postřelila nebo jinak zranila 528 lidí, oznámilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Jeden z prostestujících Palestinců střelným zraněním podlehl. Již při minulých nepokojích vojáci zabili přes tři desítky lidí, kteří se snažili dostat přes hranice. Palestinci žádají návrat uprchlíků a ukončení blokády.
13. 4. 2018Aktualizováno13. 4. 2018, 19:45|ter
Násilnosti u hranic s Gazou řeší OSN, izraelská armáda pochybení odmítá
Kvůli masivním protestům Palestinců se na popud Kuvajtu sešla Rada bezpečnosti OSN. Nezávislé a transparentní vyšetřování pátečních střetů, při nichž zemřelo šestnáct Palestinců a dalších 1400 lidí utrpělo zranění, žádá sám generální tajemník OSN António Guterres. Izrael mluví o provokaci a teroristickém aktu ze strany hnutí Hamas. Palestinci naopak obviňují z násilí izraelskou armádu.
31. 3. 2018Aktualizováno31. 3. 2018, 15:54|