TÉMA

Karel Jaromír Erben

Láska, vzdor a smrt vrací na jeviště E. F. Buriana. Novátorského divadelníka s levicovým myšlením

Všestranný divadelník a teoretik umění Emil František Burian patřil k osobnostem meziválečné umělecké avantgardy. Před druhou světovou válkou, a zejména po ní byla jeho tvorba do značné míry ovlivněna jeho levicovým smýšlením. Dnes se jeho hry na česká jeviště příliš nevrací, k výjimkám patří premiéra ve Slováckém divadle, kde pod názvem Láska, vzdor a smrt uvádějí jeho scénickou montáž lidové poezie.
7. 11. 2023|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

Lepší horor český než anglický. Kytice vyjde v Británii s ilustracemi Míly Fürstové

Výtvarnice Míla Fürstová dokončila ilustrace pro britský překlad Erbenovy Kytice. Pracovala na nich v karanténě v covidem zasažené Velké Británii, kde dlouhodobě žije. Kniha se dočká v listopadu u příležitosti stopadesátého výročí Erbenovy smrti i českého vydání.
21. 9. 2020|

A zelený mužík zatleskal... ČT uvede detektivní baladu Vodník

Vražda dítěte, k níž došlo před čtvrtstoletím, se zvláštním způsobem překrývá s dějem Erbenovy balady. Hororově ponurá minisérie Vodník je novým případem Detektivů od Nejsvětější Trojice. Případ s řadou nesrovnalostí budou od 31. března řešit po tři večery na ČT1.
31. 3. 2019|

Kytice svázaná z hereckých legend. Duo SKUTR uvedlo Erbenovy balady v Národním divadle

Národní divadlo v Praze uvedlo dramatizaci Kytice Karla Jaromíra Erbena. Inscenovat jeden z nejznámějších textů české literatury na první scéně se odhodlalo režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Podobenství o lásce a smrti, vině a odpuštění nabízí především velké ženské role pro legendy zlaté kapličky Janu Preissovou, Ivu Janžurovou, Janu Bouškovou a Taťjanu Medveckou.
1. 3. 2019|

Recenze: Šikovní kutilové Špalek a Potměšil předělali Erbenovu Kytici

Divadlo v Celetné premiérovalo intimní dramatizaci Erbenovy Kytice, v níž s pokorou a nápaditostí srozumitelně prezentuje vybrané balady kterékoli divácké generaci. Tedy těm, kdo se za nimi vypraví do netradičního prostoru Klubovny v Jindřišské ulici.
27. 2. 2018|