TÉMA

NRA

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Američtí senátoři se dohodli na přísnějších prověrkách pro koupi zbraní

Dvě desítky amerických senátorů, demokratů i republikánů v neděli oznámily, že se dohodly na ustanoveních ohledně regulace používání střelných zbraní. Jde o minimální opatření po posledních krveprolitích, která otřásla Spojenými státy, uvedla agentura AFP.
12. 6. 2022|

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Američtí konzervativci slaví den zbraní. Biden chce zakázat alespoň ty neidentifikovatelné

Majitelé zbraní si ve středu ve Spojených státech připomínají ústavní právo na jejich držení. Podle statistik vlastní v USA zbraň až 43 procent domácností. Každý den v zemi zemře následkem střelby v průměru přes sto lidí – za loňský rok jich bylo celkem 45 tisíc. Prezident Joe Biden připravuje legislativu, která má zakázat alespoň zbraně bez identifikačního čísla, naráží ale na vlivnou lobby.
19. 1. 2022|

Miliony dolarů za zájezdy a soukromé tryskáče. Newyorská prokuratura chce rozpustit NRA kvůli zpronevěře

Prokuratura amerického státu New York chce soudní cestou rozpustit mocnou zbrojní lobbistickou organizaci Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Tvrdí, že někteří členové jejího vedení použili miliony dolarů z rozpočtu pro své soukromé účely a kupovali si za ně rovněž loajalitu a mlčenlivost bývalých zaměstnanců organizace. NRA na krok reagovala podáním vlastní žaloby na prokuraturu. Prezident Donald Trump snahy o zastavení činnosti NRA označil za „velmi hroznou věc“.
6. 8. 2020|

Zlomový okamžik v debatě o zbraních? Studenti z Parklandu chystají pochod na Washington

Pochod na Washington za změny v legislativě týkající se kontroly prodeje zbraní ohlásili studenti z floridské střední školy, kde devatenáctiletý střelec ve středu zabil 17 lidí. Akce nazvaná „Pochod za naše životy“ (March for Our Lives) naplánovali na 24. března. Cílem akce je učinit z tragédie zlomový okamžik v debatě o regulaci zbraní v USA, která se v posledních dnech rozhořela stejně jako po předchozích velkých masakrech střelnými zbraněmi.
19. 2. 2018|