TÉMA

Parkland

Floridský soud osvobodil policistu viněného z údajné nečinnosti při střelbě na škole v Parklandu

Soud na Floridě zprostil viny někdejšího zástupce šerifa Scota Petersona, který byl obviněn z nedostatečné reakce při střelbě na střední škole v Parklandu v roce 2018. O život tehdy přišlo sedmnáct lidí. Jde o první podobný soud policisty obviněného z nečinnosti při útoku šíleného střelce.
30. 6. 2023|

Vrah sedmnácti lidí na floridské škole Cruz dostal 34 doživotí

Floridský soud ve středu udělil doživotní trest vězení bez možnosti propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
2. 11. 2022|

Rodiny obětí stanuly tváří v tvář střelci ze školy v Parklandu. Porota navrhuje Cruzovi za vraždu 17 lidí doživotí

Rodiny 17 dětí a zaměstnanců školy, které v roce 2018 v budově střední školy ve floridském městě Parkland zastřelil Nikolas Cruz, dostaly v úterý jedinou šanci útočníka přímo oslovit před tím, než nad ním soud vynese rozsudek. Podle agentury AP pozůstalí střelci přáli, aby skončil v pekle a zemřel v bolestech a nazývali ho zbabělcem. Porota v procesu doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění, soud má verdikt vynést ve středu.
1. 11. 2022|

Měl za úkol chránit školu v Parklandu, střelce však nezastavil. Teď hrozí hlídači doživotí

Někdejší zástupce šerifa ve floridském Parklandu Scot Peterson, který loni v únoru nezastavil střelce na místní střední škole, byl v úterý zatčen na základě obvinění v jedenácti bodech. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní vězení. S odvoláním na sdělení místní prokuratury o tom informovala agentura AP. Peterson, který byl v době střelby ozbrojen, stál před budovou školy a proti střelci nezasáhl. Masakr si vyžádal 17 mrtvých.
5. 6. 2019|

Škola v Parklandu po střelbě nařídila studentům nosit průhledné batohy. Ponižující, stěžují si dívky

Studenti střední školy v americkém Parklandu, kde v únoru útočník zastřelil sedmnáct lidí, musí nově povinně nosit průhledné plastové školní batohy. Škola tak snadno kontroluje věci, které si žáci nosí s sebou. Proti opatření studenti protestují, nejvíce si stěžují na zásah do soukromí. Zatímco podle některých nová výbava zvýší riziko krádeží, další tvrdí, že pronesení zbraně do školy stejně nezabrání.
4. 4. 2018|

Floridští poslanci reagovali na útok ve škole. Schválili zvýšení věku pro prodej pušek

Floridští zákonodárci ve středu schválili zpřísnění pravidel prodeje střelných zbraní. Jde o reakci na únorové krveprolití na střední škole v Parklandu. Obě komory místního zákonodárného sboru souhlasily se zvýšením minimálního věku pro nákup pušek a možnosti vyzbrojení některých učitelů. Požadavky studentů na úplný zákaz prodeje útočných zbraní však nevyslyšeli, uvedla agentura AP.
8. 3. 2018|

Ozbrojení učitelé. Trumpův nápad některé texaské školy zavedly už před jedenácti lety

Americký prezident Donald Trump navrhuje vyzbrojit učitele. Reaguje tím na nedávný masakr ve škole na Floridě. Některé školy v USA už tento diskutabilní přístup uplatňují přes deset let. Z vybraných učitelů vytvářejí vlastní „speciální jednotky“, které mají být schopné zasáhnout v případě nečekaného útoku střelce.
7. 3. 2018|

Trump chce zakázat urychlovače střelby, podpoří i přísnější prověrky

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že chce v USA zakázat urychlovače střelby, které snadno umožňují úpravu poloautomatických zbraní na automatické, se kterými lze za minutu vystřelit několik set nábojů. Podle sdělení Bílého domu zvažuje i zvýšení věkového limitu pro koupi zbraní. Dlouhodobou debatu o nutnosti více regulovat prodej zbraní zesílila střelba z minulého týdne na Floridě, při které zemřelo sedmnáct lidí.
21. 2. 2018Aktualizováno21. 2. 2018, 10:18|

Útočník z Floridy poprvé před soudem. Podle obhájců se přizná, pokud mu nebude hrozit trest smrti

Ve Spojených státech začal proces s útočníkem, který minulý týden ve střední škole ve floridském Parklandu zastřelil sedmnáct lidí. Nikolas Cruz absolvoval procedurální slyšení mlčky a se skloněnou hlavou. Krátce promluvil s advokáty, na nikoho jiného v soudní síni se podle agentury AP nepodíval.
20. 2. 2018|

Zlomový okamžik v debatě o zbraních? Studenti z Parklandu chystají pochod na Washington

Pochod na Washington za změny v legislativě týkající se kontroly prodeje zbraní ohlásili studenti z floridské střední školy, kde devatenáctiletý střelec ve středu zabil 17 lidí. Akce nazvaná „Pochod za naše životy“ (March for Our Lives) naplánovali na 24. března. Cílem akce je učinit z tragédie zlomový okamžik v debatě o regulaci zbraní v USA, která se v posledních dnech rozhořela stejně jako po předchozích velkých masakrech střelnými zbraněmi.
19. 2. 2018|