TÉMA

Jules Verne

Ukradená vzducholoď se po opravě vrací na plátna kin

Film Ukradená vzducholoď vstupuje v digitálně restaurované verzi do vybraných českých kin. Dobrodružný příběh natočil Karel Zeman v šedesátých letech na motivy jedné z knih Julese Verna. Ukradená vzducholoď je už čtvrtým restaurovaným snímkem ze Zemanovy filmografie.
4. 10. 2022|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

Vteřina dějepisu: Jak podle Verna vypadá den novináře v roce 2889?

Jules Verne si pořídil potomka jen jednoho, ale pravděpodobně to i tak bylo na slavného spisovatele až až. Nezdárný synek Michel se mohl zdát prvních pár let po svém narození 3. srpna 1861 jako roztomilé dítko, ale jak trochu povyrostl, byl spíš zralý na polepšovnu (v níž také nakonec skončil).
3. 8. 2020|

Na Měsíc dostala člověka fantazie. Spisovatelé „předběhli“ NASA s odpočtem, raketami i Floridou

V únoru 2017 oznámil americký podnikatel a vizionář Elon Musk, že by chtěl do konce následujícího roku poslat dva platící cestující na oběžnou dráhu Měsíce. Nevyšlo mu to sice, ale byla to ukázka toho, jak důležitý je Měsíc v lidské fantazii a imaginaci.
28. 2. 2017Aktualizováno16. 7. 2019, 17:22|

Komiks jen tak proletěl Pět neděl v baloně

Pět neděl v baloně nemusí trvat tak dlouho. Nová komiksová adaptace stovky stran knižního dobrodružství od Julese Verna značně zkrátila. Příběh převyprávěný scenáristou Josefem Blažkem a kreslířem Karlem Zemanem je prvním z chystané komiksové edice verneovek.
17. 9. 2018|

Jules Verne předpověděl ponorku i počítač. Češi se mu odvděčili nejpovedenějšími filmy

Jen málokdo dokázal předpovědět budoucnost tak přesvědčivě a současně pravdivě jako Jules Verne. Právě ve čtvrtek 8. února od jeho narození uplynulo 190 let.
8. 2. 2018|