TÉMA

Mahátma Gándhí

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Kilicdaroglu je „turecký Obama“, přijatelný by mohl být i pro Kurdy, přibližuje zpravodaj ČT Erdoganova vyzyvatele

Opoziční kandidát na tureckého prezidenta Kemal Kilicdaroglu by mohl být přijatelný i pro kurdskou menšinu, sám pochází z náboženské minority alevitů. Pokud by byl zvolen, byl by to pro Turecko zlomový moment, uvádí zpravodaj ČT Václav Černohorský. Kilicdaroglu vyzve v květnových volbách téměř dvě dekády vládnoucího Recepa Tayyipa Erdogana.
7. 3. 2023|

„Namasté Trump.“ Šéf Bílého domu zahájil návštěvu Indie na největším kriketovém stadionu světa

Americký prezident Donald Trump přijel na dvoudenní návštěvu Indie. Na její úvod spolu s premiérem Naréndrou Módím vystoupili s projevem na největším kriketovém stadionu na světě ve městě Ahmadábád před více než sto tisíci diváky. Trump ocenil pokrok, kterého země dosáhla, a Módího označil za svého přítele. Návštěva se má soustředit na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uzavření zásadnějších dohod se ale podle agentury AFP neočekává.
24. 2. 2020|

Indie i Pákistán bojují se znečištěním. Obě země se rozhodly omezit jednorázové plasty

I když Indii a Pákistán rozdělují hluboké spory z jejich pohnuté historie, najdou se také záležitosti, které oba rivaly spojují. Na jedné straně řeší obě země v některých oblastech hospodářský rozvoj, na straně druhé rychle rostoucí populaci a katastrofální ekologické problémy. Jejich úvahy přitom směřují stejným směrem – plánují zákaz plastů na jedno použití.
2. 10. 2019|

Od vraždy zarytého odpůrce násilí Gándhího uplynulo 70 let. Hlásal, že „pravda a láska vždy zvítězí“

Před sedmdesáti lety byl zavražděn indický politik a bojovník za nezávislost Mahátma Gándhí. Myslitel, který svoji zemi vyvedl z britského područí nenásilnou formou, podlehl zraněním utrpěným při atentátu v Dillí. V Indii mu byl formálně udělen titul „Otec národa“. Gándhí proslul řadou výroků jako „Oko za oko a svět bude slepý“. Jeho myšlenky inspirovaly řadu osobností včetně prvního českého prezidenta Václava Havla.
30. 1. 2018|