TÉMA

Bombardier

Dopravci čekají na nové vlaky. Jejich výroba má zpoždění kvůli pandemii covidu

Obnova vozového parku na tuzemské železnici je pomalejší, než její dopravci očekávali. Kvůli koronavirové krizi se zpozdily dodávky materiálu, a tím pádem také nových souprav od výrobců. Přepravní společnosti se snaží modernizovat i přesto, že utrpěly výrazné ztráty kvůli úbytku cestujících.
20. 8. 2021|

Boeing odstoupil od koupě jedné z divizí brazilského Embraeru. Obchod zhatily spory i pandemie

Americký výrobce letecké techniky Boeing odstoupil od dlouho vyjednávané dohody, na jejímž základě měl za 4,2 miliardy dolarů (105 miliard korun) převzít divizi komerčních letadel brazilské společnosti Embraer. Transakce měla změnit rozložení sil na globálním trhu s letadly a připravit Boeing na další konkurenční boj s jeho úhlavním rivalem – evropskou strojírenskou skupinou Airbus. Věc ale s největší pravděpodobností teď skončí u soudu.
25. 4. 2020|

Výrobce vlaků TGV koupí za šest miliard eur vlakovou divizi společnosti Bombardier

Francouzský výrobce vlaků Alstom uzavřel předběžnou dohodu o převzetí vlakové divize kanadské strojírenské společnosti Bombardier. Za stoprocentní podíl v divizi Bombardier Transportation zaplatí 5,8 až 6,2 miliardy eur (144 až 154 miliard korun). Divize působí také v Česku, svůj výrobní závod má v České Lípě.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 20:28|

Z Mošnova se bude létat pětkrát týdně do Varšavy. Zvažované spojení do Vídně a Mnichova je v nedohlednu

Z ostravského letiště v Mošnově začne na jaře létat pravidelná linka do Varšavy, kterou bude provozovat polská společnost LOT. Linka zpočátku poletí oběma směry pětkrát týdně, počet letů by se měl ale později zvýšit. Naopak hledání provozovatele plánovaných linek do Vídně a Mnichova kraj zrušil, protože se do soutěže přihlásil jenom jeden dopravce. Nevyloučil však, že by o linky mohl usilovat v budoucnu.
25. 11. 2019|

Vládní letka se rozšíří. Ministerstvo chce koupit menší letadlo pro přepravu politiků

Česká armáda chce po dvanácti letech doplnit flotilu takzvané vládní letky. Ministerstvo obrany oznámilo, že vypíše tendr na letoun pro 14 až 19 cestujících. Podle předběžného oznámení zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek by stroj mohl stát asi 578 milionů korun bez DPH. Na novém letadle přitom ministerstvo netrvá – nabídnout mu bude možné i osm let staré stroje.
11. 8. 2019|

Aero Vodochody mění vedení. V čele společnosti stane Dieter John z Bombardieru

Prezident a předseda představenstva Giuseppe Giordo odchází po dohodě s vlastníkem, kterým je Penta Investments, z Aera Vodochody Aerospace, které vyrábí leteckou techniku. Nahradí ho Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích v Bombardier Transportation Group, Airbus Group nebo Eurocopter Group. Oznámili to zástupci Penty.
14. 3. 2019|

Kanadský Bombardier vyhrál obchodní spor s Boeingem. Vyhne se vysokému clu v USA

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) překvapivě zablokovala vládní plán na uvalení vysokého dovozního cla na letadla CSeries kanadského výrobce Bombardier. Zavedení cla ve výši téměř 300 procent loni doporučilo ministerstvo obchodu USA v reakci na stížnost amerického konkurenta Boeing, podle kterého je výroba letadel CSeries dotována.
26. 1. 2018|